fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Дали има ограничува во однос на увидот што го има странката во документите во случаи кои се водат во Центар со социјална работа?

Нема посебно ограничување во Законот за општа и управна постапка веќе кажав само доколку со посебен закон е утврдено дека треба да се заштитат податоците, тогаш не се даваат тие документи на увид...

dali ima ogranicuva vo odnos na uvidot sto go ima strankata vo dokumentite vo slucai koi se vodat vo centar so socijalna rabota featured

Дали има ограничува во однос на увидот што го има странката во документите во случаи кои се водат во Центар со социјална работа?

Нема посебно ограничување во Законот за општа и управна постапка веќе кажав само доколку со посебен закон е утврдено дека треба да се заштитат податоците, тогаш не се даваат тие документи на увид...

dali strankata ima pravo na kopii od dokumentite od centarot za socijalna rabota vo predmetot featured

Дали странката има право на копии од документите од Центарот за социјална работа во предметот?

Да, има право да побара копија од документите коишто се во предметот...

dali stranka za koja se vodi proces vo centarot za socijalna rabota ima pravo na uvid vo predmetot featured

Дали странка за која се води процес во Центарот за социјална работа има право на увид во предметот?

Согласно Законот за општо управна постапка член 42, странката во постапка има право да направи увид во предметот, но претходно писмено да го побара...

dali zena po navrsuvanje na 62 godini moze da ja zameni semejnata penzija so sopstvenata starosna penzija featured

Дали жена по навршување на 62 години може да ја замени семејната пензија со сопствената старосна пензија?

Вдовицата која користи семејна пензија од починат сопруг, а има навршено свој стаж од 30 години како што е наведено во прашањето – и доколку ги исполнува условите со старост, таа има право на своја пензија ако истата е поповолна од семејната пензија којашто ја користи од починатиот сопруг...

dali lice nad 75 godini koe zivee vo zaednica so svoite deca ima pravo na socijalna penzija featured

Дали лице над 75 години кое живее во заедница со своите деца има право на социјална пензија?

Лице кое има возраст од над 75 години и живее со своите деца има право на социјална пензија...

rabotev vo firma i pet godini ne mi e plateno penzisko osiguruvanje dali mozam sam da si platam featured

Работев во фирма и пет години не ми е платено пензиско осигурување. Дали можам сам да си платам?

Доколку работодавачот не му платил пензиско и инвалидско осигурување на работникот, тој има право со докуп на стаж да си ги плати придонесите од пензиско и инвалидско осигурување...

dali rabotniot staz vlijae za dobivanje na semejna penzija featured

Дали работниот стаж влијае за добивање на семејна пензија?

Должината на работниот стаж секако дека влијае на висината на пензијата...

Тагови

09 ноември 2023

На која возраст жената може да добие семејна пензија

Согласно Законот за пензиско и инвалидско осигурување, вдовицата се стекнува со право на семејна пензија доколку во моментот на смртта на брачниот другар има навршени педесет години живот...

03 октомври 2023

Дали во сопствена фирма со еден вработен, по одењето во пензија може да се продолжи со работа во истата со договор на дело?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Лицата по исполнување на условите за старосна пензија понатаму можат да засноваат договор на дело односно да бидат хонорарно ангажирани...

10 август 2023

Дали ако пензионер работи со договор на дело може да ја изгуби пензијата?

Одговара Севиме Зекири од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Северна Македонија...

03 август 2023

Дали член на задолжителниот фонд може да премине од еден во друг пензиски фонд?

Супервизор на капитално финансирано пензиско осигурување е Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) www.mapas.mk тел. 02 3224 229. Одговара Сузана Бошковска – Златаревска од КБ Прво Пензиско Друштво...

03 август 2023

Каде може да проверам колку средства имам на мојата сметка во вториот пензиски столб?

Супервизор на капитално финансирано пензиско осигурување е Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) www.mapas.mk тел. 02 3224 229. Одговара Сузана Бошковска – Златаревска од КБ Прво Пензиско Друштво...