fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Што претставува БЦГ вакцината и зошто е важно да се прими?

БЦГ е вакцина која што сите новородени што се родени во родилиште ги примаат уште на самото раѓање. Меѓутоа, доколку не ја примаат во породилиште истата се прима колку што може побрзо во диспанзерите за имунизација...

sto pretstavuva bcg vakcinata i zosto e vazno da se primi featured

Што претставува БЦГ вакцината и зошто е важно да се прими?

БЦГ е вакцина која што сите новородени што се родени во родилиште ги примаат уште на самото раѓање. Меѓутоа, доколку не ја примаат во породилиште истата се прима колку што може побрзо во диспанзерите за имунизација...

se sto treba da znaete za krvodaritelstvoto i pridobivkite za krvodaritelite featured

Сè што треба да знаете за крводарителството и придобивките за крводарителите

Доброволното крводарителство во Македонија има една единствена цел да се мотивираат што поголем број на луѓе доброволно да даруваат крв за да може да се соберат потребните количини на крв и крвни продукти неопходни за лекување на болните и повредените...

se sto treba da znaete za boleduvanjeto i isplatata na nadomestok na plata featured

Сè што треба да знаете за боледувањето и исплатата на надоместок на плата

Осигуреното лице има право на надоместок на плата за време на привремена спреченост за работа поради болест и повреда, како и за време на отсуство од работа поради бременост, раѓање и мајчинство, под услов ако се работи за осигурено лице кое има засновано постојан работен однос...

kolku e vazno organodaritelstvoto za zdravstveniot sistem featured

Колку е важно органодарителството за здравствениот систем?

Јас ќе ви кажам еден интересен факт, а тоа дека иако сме рано во тој цел процес, досега на направивме три трансплантации...

koga treba da se pravi gastroskopija featured

Кога треба да се прави гастроскопија?

Гастроскопијата е ендоскопско испитување, меѓутоа ако колоноскопијата е на дебело црево, гастроскопијата е на желудникот...

dali e potrebno vo drzavata da se vovede skrining za rano detektiranje na rak na debelo crevo featured

Дали е потребно во државата да се воведе скрининг за рано детектирање на рак на дебело црево?

На секоја земја и е потребен скрининг. Колку сте подобри во тој скрининг, толку сте подобри во борбата со ова заболување...

od koja vozrast treba da se pocne so kolonoskopski pregled na debeloto crevo featured

Од која возраст треба да се почне со колоноскопски преглед на дебелото црево?

Колоноскопијата, прво да кажам за гледачите е ендоскоспко испитување со флексибилен ендоскоп на дебелото црево...

Тагови

22 март 2024

Која е постапката за болно лице да може да гласа од дома?

Гласачите кои се болни или немоќни може своето избирачко право да го остварат во своите домови, доколку претходно за тоа достават известување на општинската изборна комисија во општината каде што живеат...

22 март 2024

Каде треба да пријавам доколку не можам физички да дојдам до гласачкото место?

Доколку физички не можете да дојдете до гласачкото место можни се две ситуации: ако е лице кое е болно или немоќно и од таа причина сакате да гласате во својот дом на денот пред изборите треба да доставите известување до општинската изборна комисија од вашата општина на живеење...

22 март 2024

Дали ќе може да гласам ако имам лична карта со старото има на државата?

На престојните претседателски и парламентарни избори 2024 година ќе може да гласате со важечки документ за лична идентификација...

17 март 2024

Зошто студентското организирање е важно за општеството?

Студентското организирање е навистина многу важно за општеството бидејќи студентите овде треба да се чувствуваат сплотени во тоа...

17 март 2024

Дали постои апатија меѓу студентите?

Апатијата за жал е присутна помеѓу студентите. Тоа е можеби и од причина што знаеме дека се соочуваме со големи предизвици во нашето општество и многу од нив се токму во високото образование. Веројатно студентите понекогаш длабоко се разочаруваат и поради тоа не сакаат да реагираат...

17 март 2024

Колку е присутна корупцијата во академската заедница?

Корупцијата знаеме дека е присутна во секоја пора од нашето општество, па така е присутна и тука. Но, тоа што мене ме загрижува е фактот дека студентите не ја пријавуваат, што можеби извира од нивното непознавање на корупцијата, а можеби и не знаат каде да се обратат...