Економија

Што треба да направам доколку не ми стигнуваат парите од скенирани сметки на „Мој ДДВ“?

 Регистриран сум на „Мој ДДВ“ од август, но досега не ми се префрлени пари од скенирани сметки. Што треба да направам за УЈП да ми исплати? Одговара Михајло Михајлов од Управата за јавни приходи...

Што треба да направам доколку не ми стигнуваат парите од скенирани сметки на „Мој ДДВ“?

 Регистриран сум на „Мој ДДВ“ од август, но досега не ми се префрлени пари од скенирани сметки. Што треба да направам за УЈП да ми исплати? Одговара Михајло Михајлов од Управата за јавни приходи...

Дали подлежи на оданочување позајмица од физичко лице?

Одговараат од Министерството за финансии...

Дали роднини на вработени во Државна лотарија смеат да учествуваат во игри на среќа организирани од Лотарија?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

Дали членовите на Државната комисија за спречување комисија треба да поднесат изјава за имотна состојба?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

Дали функционерите треба да ја пријавуваат секоја промена на имот и во кој рок?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

Кои се функционери треба да поднесат изјава за имотна состојба?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

Кој е рокот за поднесување на годишни сметки до Централен регистар?

 Одговара Ирена Лазарова од Централниот регистар на Република Северна Македонија...

Тагови

10 март 2022

Ако фирмата го платила данокот за мојот договор, треба ли јас да плаќам нешто?

Имам фриленс договор како надворешен соработник со фирма од странство. Во договорот пишува дека фирмата го плаќа данокот за хонорарот. Секој месец добивам и фактура во која е наведено колку изнесува целокупната плата и дека 24% од истата е за данок...

21 декември 2021

Дали треба да плаќа данок на доход во УЈП за хонорар од странство?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

21 декември 2021

Зошто на апликацијата пишува за тромесечје една сума, а исплаќаат друга?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

14 декември 2021

Како може да се регистрира жена земјоделец во Единствениот регистар на земјоделски стопанства?

Одговара Трајан Димковски , заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство...