fbpx

Економија

Дали треба да платам данок на доход за хонорарот што го добивам странска фирма?

Вработен сум во домашна фирма на половина работно време, а надворешен соработник сум на странска фирма за што земам хонорар Дали треба да платам данок на доход за средствата од странство? Одговара Ина Џугуманова од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

images prasaj Dali treba da platam danok na dohod za honorarot sto go dobivam stranska firma intro

Дали треба да платам данок на доход за хонорарот што го добивам странска фирма?

Вработен сум во домашна фирма на половина работно време, а надворешен соработник сум на странска фирма за што земам хонорар Дали треба да платам данок на доход за средствата од странство? Одговара Ина Џугуманова од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

images prasaj Dali ako prijatelot mi vrati pari sto mi dolzi vo gotovo bi podlezele parite na oddanocuvanje intro

Дали ако пријателот ми врати пари што ми должи во готово би подлежеле парите на одданочување?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

images prasaj Zosto mnogu fiskalni smetki ne moze da se skeniraat intro

Зошто многу фискални сметки не може да се скенираат?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

images prasaj Kade da se obratam dokolku ne mozam da se najavam na aplikacijata MojDDV intro

Каде да се обратам доколку не можам да се најавам на апликацијата MojДДВ?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

images prasaj Vo rok od kolku dena najdocna moze da se skenira edna fiskalna smetka intro

Во рок од колку дена најдоцна може да се скенира една фискална сметка?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

images prasaj Koja e najvisokata suma na edna smetka sto moze da se skenira intro

Која е највисоката сума на една сметка што може да се скенира?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

images prasaj Dali ke se vmetnat i smetkite za struja telefon i parno vo skeniranjeto za Moj DDV intro

Дали ќе се вметнат и сметките за струја, телефон и парно во скенирањето за „Мој ДДВ“?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

Тагови

15 септември 2021

Зошто кога скенирам фискални сметки од претходниот месец после секое тримесечје не ми ги вчитува сметките?

Ги чувам сметките што ми се од крај на месецот и си ги скенирам за да ми влезат во следната исплата, но апликацијата не ги внесува...

03 август 2021

Зошто некогаш ми стигнува повратот од Мој ДДВ веднаш, а некогаш покасно?

Некогаш повратот од Мој ДДВ ми стигнува одма, а некогаш покасно. Во кој рок се исплаќаат парите од Мој ДДВ? Одговара Михајло Михајлов од Управата за јавни приходи...