fbpx

Економија

Дали долгот за данок на имот застарува?

 Одговара Елена Георгиевска од  Македонското здружение на млади правници...

dali dolgot za danok na imot zastaruva intro

Дали долгот за данок на имот застарува?

 Одговара Елена Георгиевска од  Македонското здружение на млади правници...

sto treba da napravam dokolku ne mi stignuvaat parite od skenirani smetki na moj ddv intro

Што треба да направам доколку не ми стигнуваат парите од скенирани сметки на „Мој ДДВ“?

 Регистриран сум на „Мој ДДВ“ од август, но досега не ми се префрлени пари од скенирани сметки. Што треба да направам за УЈП да ми исплати? Одговара Михајло Михајлов од Управата за јавни приходи...

odanocuva pozajmica featured 1

Дали подлежи на оданочување позајмица од физичко лице?

Одговараат од Министерството за финансии...

dali rodnini na vraboteni vo drzavna lotarija smeat da ucestvuvaat vo igri na sreka organizirani od lotarija featured

Дали роднини на вработени во Државна лотарија смеат да учествуваат во игри на среќа организирани од Лотарија?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

dali clenovite na drzavnata komisija za sprecuvanje komisija treba da podnesat izjava za imotna sostojba featured

Дали членовите на Државната комисија за спречување корупција треба да поднесат изјава за имотна состојба?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

dali funkcionerite treba da ja prijavuvaat sekoja promena na imot i vo koj rok featured

Дали функционерите треба да ја пријавуваат секоја промена на имот и во кој рок?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

koi se funkcioneri treba da podnesat izjava za imotna sostojba featured

Кои се функционери треба да поднесат изјава за имотна состојба?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

Тагови

14 февруари 2023

Кој е рокот за поднесување на годишни сметки до Централен регистар?

 Одговара Ирена Лазарова од Централниот регистар на Република Северна Македонија...

10 март 2022

Ако фирмата го платила данокот за мојот договор, треба ли јас да плаќам нешто?

Имам фриленс договор како надворешен соработник со фирма од странство. Во договорот пишува дека фирмата го плаќа данокот за хонорарот. Секој месец добивам и фактура во која е наведено колку изнесува целокупната плата и дека 24% од истата е за данок...

21 декември 2021

Дали треба да плаќа данок на доход во УЈП за хонорар од странство?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...

21 декември 2021

Зошто на апликацијата пишува за тромесечје една сума, а исплаќаат друга?

Одговара Михајло Михаилов од Управата за јавни приходи...