fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Каде и до кои институции може да реагира студентскиот правобранител по одредена пријава?

Зависно од тоа каков е случајот, студентскиот правобранител може да се обрати до институциите и да соработува со нив за да му дадат поткрепа на неговиот извештај или случај...

kade i do koi institucii moze da reagira studentskiot pravobranitel po odredena prijava featured

Каде и до кои институции може да реагира студентскиот правобранител по одредена пријава?

Зависно од тоа каков е случајот, студентскиот правобранител може да се обрати до институциите и да соработува со нив за да му дадат поткрепа на неговиот извештај или случај...

dali studentite znaat za ovaa institucija dali reagiraat i za sto najcesto featured

Дали студентите знаат за оваа институција? Дали реагираат и за што најчесто?

Сѐ повеќе и повеќе имаме реакции што доаѓаат од студентите. Така што, имам сѐ повеќе и повеќе претставки коишто бараат големо внимание...

na koj nacin moze da se reagira kaj studentskiot pravobranitel featured

На кој начин може да се реагира кај студентскиот правобранител?

Кај студентскиот правобранител може да се реагира со тоа што студентот којшто смета дека му е прекршено некое право или има некаква ситуација во којашто тој бил угнетен од страна на единицата на универзитетот...

koi ovlastuvanja gi ima studentskiot pravobranitel featured

Кои овластувања ги има студентскиот правобранител?

Студентскиот правобранител има овластување да посредува во спорови помеѓу единиците и студентите, помеѓу универзитетот и студентите...

dali za ostetena fasada na zgrada treba da platat site stanari ili samo onie koi ziveat na taa strana od zgradata featured

Дали за оштетена фасада на зграда треба да платат сите станари или само оние кои живеат на таа страна од зградата?

Оваа проблематика е регулирана со Договорот за взаемни односи кој меѓу другото го опфаќа одржувањето на безбедноста и употребливоста на посебните делови и зградата како целина, како и естетскиот изглед. Тој договор го донесуваат сопствениците на посебните делови...

upravitelot ne go poprava liftot kako sto treba i sekoja se rasipuva kade da se obratime featured

Управителот не го поправа лифтот како што треба и секоја се расипува. Каде да се обратиме?

Овде не знаеме дали изборот на одржувачот на лифтовите го извршиле станарите или го овластиле управителот...

dali stanar moze da postavi klima bilo kade vo zgradata featured

Дали станар може да постави клима било каде во зградата?

Во зависност од конкретната ситуација, постојат два начини за регулирање на ваквиот проблем. Кај новите градби согласно законот, во проектите е дефинирана местоположбата на фасадите за поставување на клима уреди...

Тагови

15 март 2024

Каде да реагирам доколку ме нема на избирачкиот список?

Увид во избирачкиот список најдоцна може да извршите до 18 март и тоа во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија според вашето место на живеење или електронски на веб страницата www.sec.mk или директно на www.izbirackispisok.gov...

15 март 2024

Како може да проверам дали ме има на избирачкиот список?

Увид во избирачкиот список најдоцна може да извршите до 18 март и тоа во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија според вашето место на живеење или електронски на веб страницата www.sec.mk или директно на www.izbirackispisok.gov...

11 март 2024

Која е задачата на студентскиот правобранител?

Студентскиот правобранител е позиција воведена во 2018 година, со новиот Закон за високо образование...

11 март 2024

Дали сопственик на три стана во една зграда треба за секој стан посебно да плаќа за куќен совет?

Ако становите се на три имотни листа и претставуваат посебна функционална градежна целина, тогаш се плаќа за секој одделно. За резервниот фонд, секако се плаќа од метар квадратен...

26 февруари 2024

Дали следува пакет антикризни мерки на лицата што земаат туѓа нега?

Согласно на овој пакет антикризни мерки што се во согласност со финансиска поддршка на ранливи категории на граѓани корисниците на нега и помош од друго лице не се опфатени оваа година за да го добијат овој пакет на антикризни мерки...

26 февруари 2024

Дали за две неплатени сметки градинката има право да не го згрижи детето?

За ова прашање ќе ве упатам да се обратите во градинката, бидејќи секоја градинка има правилник за внатрешна организација и за постапување и таму ќе го побарате одговорот...