fbpx

Правда

Дали тестаментот треба да се отвори по смртта на двајцата тестатори за да не биде поништен?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Распределба на имот се врши за време на животот, но и по смртта на сопственикот...

dali testamentot treba da se otvori po smrtta na dvajcata testatori za da ne bide ponisten featured

Дали тестаментот треба да се отвори по смртта на двајцата тестатори за да не биде поништен?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Распределба на имот се врши за време на животот, но и по смртта на сопственикот...

dali pasos sto ima vaznost i pecat od severna makedonija mora da se promeni intro

Дали пасош што има важност и печат од Северна Македонија мора да се промени?

Лицето живее во Тајланд и има важечка виза во пасошот. Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

kako da se izvrsi isplata na pridonesi po pravosilna izvrsna sudska presuda ako parite od rabotodavacot se naogaat na smetka kaj izvrsitel intro

Како да се изврши исплата на придонеси по правосилна извршна судска пресуда, ако парите од работодавачот се наоѓаат на сметка кај извршител?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

dali ima zakonski opredelen period za izgotvuvanje na policiski zapisnik od soobrakajna nezgoda featured

Дали има законски определен период за изготвување на полициски записник од сообраќајна незгода?

Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

dali edniot roditel moze da stavi zabrana deteto da patuva vo stranstvo so drugiot roditel featured

Дали едниот родител може да стави забрана детето да патува во странство со другиот родител?

Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

dali ke se voveduva zapisuvanje na etnicka pripadnost vo izvodite za rodeni venani i umreni intro

Дали ќе се воведува запишување на етничка припадност во изводите за родени, венчани и умрени?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...

zosto vo potvrdata za nacionalna pripadnost ne se pisuva etnickata pripadnost intro

Зошто во потврдата за национална припадност не се пишува етничката припадност?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...

Тагови

09 мај 2023

Дали досега во Управата за водење матични било поднесено барање за промена на националност?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...

21 февруари 2023

Дали роднини на вработени во Државна лотарија смеат да учествуваат во игри на среќа организирани од Лотарија?

 Одговара Билјана Ивановска од Државната комисија за спречување корупција...

21 февруари 2023

Која е процедурата за замена на регистарските таблички со ознака МК со НМК?

 Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

21 февруари 2023

Каква е процедурата за промена на личните документи во кои сè уште стои Република Македонија?

 Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

21 февруари 2023

До кога треба да се сменат регистарските таблички со ознаки МК?

 Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...