fbpx

Партиските пазарења ја сведоа културата на турбо фолк и турбо поп

Партиските пазарења ја сведоа културата на турбо фолк и турбо поп

Третманот на културата во земјава за режисерот Владимир Милчин е слично на „поимањето на културно-забавниот живот од времето на самоуправниот социјализам кој подразбираше дека културата не смее да има никаква критичка димензија“. Годинешниот добитник на наградата за животно дело на фестивалот „Војдан Чернодрински“ во влогот на РесПублика зборува за ерозијата во културата видлива на повеќе нивоа: од несоодветните кадровски решенија, па сѐ до турбо фолкот кој ечи во Старата чаршија. Инсистираше снимањето да биде пред „Арапска куќа“ испраќајќи порака да се зачува ова културно наследство, вклучително и уште три градби во центарот на градот, а кои порано биле стотина.

Партиските пазарења ја сведоа културата на турбо фолк и турбо поп
Watch the video

Третманот на културата во земјава за режисерот Владимир Милчин е слично на „поимањето на културно-забавниот живот од времето на самоуправниот социјализам кој подразбираше дека културата не смее да има никаква критичка димензија“. Годинешниот добитник на наградата за животно дело на фестивалот „Војдан Чернодрински“ во влогот на РесПублика зборува за ерозијата во културата видлива на повеќе нивоа: од несоодветните кадровски решенија, па сѐ до турбо фолкот кој ечи во Старата чаршија. Инсистираше снимањето да биде пред „Арапска куќа“ испраќајќи порака да се зачува ова културно наследство, вклучително и уште три градби во центарот на градот, а кои порано биле стотина.