Искористи го твоето време и енергија за да ги промениш работите! Онлајн активизмот ќе ти помогне да дејствуваш за некој конкретен предлог што е можно побрзо и пошироко. Погледни го видеото за да дознаеш кои алатки можеш да ги користиш за промовирање и застапување на некаков став, или да собереш пари или потписи за некоја акција. #Прашај

Повеќе ...

Како да бидеме сигурни дека водачите на државата ќе ги донесат правите одлуки, дека корупцијата ќе биде сведена на минимум и дека ставовите на ранливите групи во општеството ќе бидат земени предвид при одлучувањето? Со добро управување. Погледни во видеото кои се осумте принципи на добро управување, а што не е добар начин на управување и #Прашај.

Повеќе ...

Лажните вести целат во тебе да предизвикаат шок и бес, за веднаш да ги споделиш на социјалните медиуми без да се прашаш дали е информацијата вистинита. Тоа може да доведе до забуна и паника, наместо да се разговара за вистинските факти. Затоа ти прикажуваме седум примери за погрешно информирање и дезинформирање од медиумите.

Повеќе ...

Не можеш да работиш прекувремено повеќе од 8 часа неделно, треба да добиваш додатоци ако работиш во смени, ноќе или на празници, а годишниот одмор треба да ти трае најмалку 20 работни дена. Дури имаш право да побараш неплатено отсуство од 3 месеци во годината, а работодавачот да ти го чува работното место. Додека штрајкуваш, имаш право на плата, а за време на отказниот рок, можеш да отсутвуваш од работа 4 часа во неделата за да бараш друга работа. Запознај ги своите работнички права и #Прашај.

Повеќе ...

Дали си финансиски писмен? Носиш ли правилни одлуки поврзани со планирање на семејниот буџет, подигнување кредит или штедење? За да го изгледаш видеото ти требаат само 3,45 минути, а ќе добиеш бесплатни упатства како да управуваш со твоите финансии. #Прашај

Повеќе ...

На што најмногу се троши енергија во македонските домови, што најмногу се користи за загревање на домот, од каде најмногу се губи енергијата? Како да препознаете дека вашиот дом има потреба од повеќе изолација? Реши го квизот и #Дознај дали сте енергетски ефикасни, можеби само делумно запознаени или воопшто не знаете што опфаќаат мерките на енергетска ефикасност?

Повеќе ...

Што треба да знаеш пред да влезеш во лавиринтот на административната постапка? Следи ги чекорите во овој стрип и запознај ги своите права за да излезеш лесно од овој лавиринт.

Повеќе ...

Повеќето случаи на корупција остануваат непријавени и неоткриени. Една од главните причини за неволноста на луѓето да пријавуваат е впечатокот дека институциите нема сериозно да го сфатат нивното пријавување и дека ништо нема да биде превземено понатаму. Погледни го видеото и #Прашај.
Повеќе ...

Воопшто немаш разбирање за различностите и другите луѓе? Само делумно можеш да ги рабереш поинаквите од тебе? Или си толерантен/на, што е тешко да се најде во денешно време. #Дознај со решавање на квизот.

Повеќе ...

За да се обезбеди слободата на изразувањето, државата треба да промовира закони и практики против напади и клеветење и злоупотреба на кривични и граѓански постапки, новинарите и медиумите треба да работат во заштитена и сигурна средина, а телекомуникациските компании треба да овозможат пристап до информации и заштита на личните податоци на интернет.

Повеќе ...

Пропагандата е комуникациска техника што се користи за да се изманипулира јавноста и да се промени нејзиното мислење или однесување во корист на пропагандистот. Дознај како пропагандата се шири најлесно и кои се нејзините основни инструменти.

Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Говор на омраза на интернет може да биде секоја форма на изразување преку зборови, слики, видео клипови или која било друга форма на онлајн активност. Жртва на говорот на омраза може да секој - и како поединец и како група. Зошто да се бориш против онлјан говорот на омраза и како да препознаеш говор на омраза и злоупотреба на интернет?

Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Кога ќе наполниш 18 години е важно да излезеш на избори и да гласаш. Кажи им на политичарите од власта и од опозицијата што ти е важно тебе. Лесно е, а гласаш за да не ти биде тешко. Не дозволувај другите да решаваат за тебе. Токму еден глас, твојот глас може да направи разлика!

Видеото е изработена од Институтот за комуникациски студии во соработка со граѓанската асоцијација МОСТ. Погледни и #Прашај.

Повеќе ...
Нема повеќе содржини

300x250

             
             
fb   twit   instagram   youtube
             

 

youtube 1