fbpx

Меѓународен ден на (не)слободата на медиумите

Новинарите во Македонија го дочекаа 3 Мај - Меѓународниот ден на слободата на медиумите со бројни притисоци додека ја вршат работа, насилства, цензура и автоцензура, како и со затворање на два весника кои се дел од историјата на современа Македонија.

„Репортери без граници“ во последниот извештај ја смести Македонија на дното на листата балкански земји со најмала слобода на медиуми и доби статус на неслободна земја според „Фридом Хаус“. Разговаравме со Тамара Чаусидис, претседателка на Синдикатот на новинарите и медиумските работници во Македонија.

Тагови: