fbpx

Отчетност без суштина на Судскиот совет

(Не)транспарентен Судски совет. Институцијата која треба да ја гарантира независноста на судството не ги исполни очекувањата за отченост пред јавноста. Мониторингот на Институтот за човекови права покажа дека Судскиот совет преку модел на формална транспарентност ја запазил формата, но не ја постигнал суштината, информирање на граѓаните за одлуките кои ги носеле. ИЧП бара одговорност за случаите со злоупотреби во судовите пред кои Судскиот совет замижа.

 

Тагови: