fbpx

Влези си со времено, добиј си трајно (партиско) решение за работа

Во јавната администрација со години има околу 3.500 лица со договори за времено ангажирање. Според Центарот за управување со промени кој ги истражува обемот на вработувања во јавниот сектор од 2012-2016 г., тие често се трансформираат во трајни вработувања без притоа да има конкурси на кои може да се пријават и други луѓе. Вакви најголеми „работодавци“ се општините. Професорите по административно право и јавна администрација препознаваат параван за партиски вработувања.

Новата Влада најавува дека до крајот на годинава ќе има јасна статистика за обемот и рационалноста на вработувањата во јавниот сектор.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии во соработка со Центарот за управување со промени

Тагови: