fbpx

Колку аерозагадувањето влијае за појава на хронични белодробни заболувања?

Одговара д-р. научен соработник Марија Здравеска од Клиниката за пулмологија и алергологија.

Еден од клучните фактори за појава на хронично опструктивна белодробна болест е вдишувањето на штетни агенси, односно аерозагадувањето без разлика дали тоа се однесува на загадувањето на средината на околината или внатрешно загадување во простории.