fbpx

Гори поранешната фабрика Треска

Голем пожар изби попладнево во кругот на поранешната фабрика Треска во центарот на Скопје. Станува збор за локација којашто подолг период е во центарот на вниманието на граѓаните во Скопје поради интересот на инвеститорите да градат станбено-деловни објекти според детален урбанистички план кој не е усогласен со Генералниот урбанистички план на градот.

По притисок на јавноста, Советот на Општина Центар донесе одлука да се распише конкурс за избор на идејно архитектонско решение за оваа локација, но по промената на локалните избори, новата администрација во Центар ретерира од обврската решенијата од конкурсот да се применат на оваа локација.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Повеќе на темата:

Идејните решенија за „Треска“ далеку од очите на јавноста
Трка за откуп на државно земјиште кај „Треска“
Трка за градење во Центар, „бетонизација“ кај „Треска“ и кај „Холидеј ин“
„Треска“ може да биде запаметена како пресврт за Скопје
Нема простор за нови „градежни ламели“ кај „Треска“
Јана Белчева: „Бирократската магла“ може да го проголта паркот кај „Треска

Тагови: