fbpx

Наместо реформи, администрација преполна со „наши деца“

Секоја трета пријава до Државната комисија за спречување на корупцијата е поврзана со вработувањата во јавниот сектор, односно со сомневања за изигрување на законите за вработување. Најчесто функционерите го злоупотребуваат дискрециското право за вработување блиски лица и се местат огласите за вработување партиски членови. Оваа долгогодишна пракса придонесе беспотребно да се зголеми бројот на вработени во администрацијата и на буџетските средства што се одвојуваат за плати на овие лица.

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Новинарка: Соња Петрушевска Снимател: Иван Поповиќ Монтажер: Ристо Душковски

Тагови: