fbpx

Новите функционери не пријавуваат имот во Антикорупциска

Регистарот и базата за имотната состојба на функционерите при Државната комисијата за спречување на корупцијата се со бајати податоци. Поради неажурно работење на Комисијата, не може да се види со колкав имот заминале претходните функционери, нуту пак се знае колкав имот пријавиле новите кога дошле на функција. Ако ги пријавила овие прекршоци, по основ на глоба би можеле да се наплатат скоро 1,5 евра, нотира Македонскиот центар за меѓународна соработка кој ја следи работата на Антикорупциската комисија.

МЦМС во последниот тримесечен мониторинг (јули-септември) укажува дека ДКСК се уште не изготвила извештај за финансирањето на политичките партии за ланските избори во декември, а не се спроведува ни Законот за укажувачи.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка. Новинар: Маја Јовановска  

Тагови: