fbpx

Од Битола „бегаат“ и работниците и газдите

Од осум најдобри другари од детството, петорица живееме надвор од земјава. Јас во Хрватска, двајца во Швајцарија и по еден во Германија и Словенија, вели Игор Стојковски, 28-годишен битолчанец кој подолг период работи во Дубровник и си доаѓа во родниот град само за празниците за да се види со најблиските.

Најновото истражување од серијалот „Иселувања од Македонија“ покажа дека во Битола поради иселувањето се потешко се наоѓаат работници, а се зголемува и бројот на затворени бизниси.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Љубица Ангелкова Снимател и монтажер: Агим Џело

Тагови: