fbpx

На ачик

images na acik Tocno netocno za DZR naslovna

Точно-неточно за ДЗР

...

images na acik opstinski budzeti tajna za gragjanite

Две третини од општинските буџети се тајна за граѓаните

Ако сакате да дознаете како вашата општина ги троши парите кои по разни основи ги прибира од граѓаните, голема е веројатноста дека тешко да ги добиете овие информации. Само 26 од вкупно 81 единици на локалната самоуправа во Македонија го објавиле буџетот за 2017 година...

images na acik AVMU januari mart 2017 fb n

Работата на АВМУ во периодот јануари – март 2017

...

images na acik AEK januari Mart 2017 fb n

Работата на АЕК во периодот јануари – март 2017

...

images JavenInteres2 samoprasaj

Кампањи од јавен интерес на македонски начин: информирање на граѓаните или политичка пропаганда? (ИНФОГРАФИК)

...

images na acik crowdfunding

Краудфандинг – недоволно позната алатка за собирање пари

Имаш идеја за бизнис, потреба од донации за лекување или сакаш да направиш некоја корисна работа во општеството за која ти се неопходни пари кои ги немаш. На располагање ти се низа бесплатни платформи за групно финансирање...

images na acik administracijata ne gi esapi ljubopitnite gragjani

Администрацијата не ги есапи љубопитните граѓани

Администрацијата честопати ги игнорира барањата за пристап до информации од јавен карактер, а одбива да образложи зошто молчи. Граѓанската организација Аналитика, која ја следи работата на ...

Тагови

(Не)транспарентноста и отчетноста на Судскиот совет

Судскиот совет не го доставил извештајот за својата работа до Собранието на РМ, иако тоа требаше да го стори уште во март. Институтот за човекови права, кој ја следи работата на Советот, утврдил дека не се почитува начелото на транспарентност. Отсуствува суштинска дебата за изборот и работата на судиите...

Антикорупционерите тивки пред корупцијата

Годишниот извештај за 2016 на Државната комисија за спречување на корупцијата е на дневен ред во Собранието. Граѓанскиот сектор бара од пратениците да не го усвојат, оти има низа пропусти...

Студентски животен стандард

Ако сте родител на студент/ка во Македонија, треба да одвоите 4.000-9.000 денари месечно за неговите/нејзините трошоци. При просечни 28.000 денари за месечни трошоци на четиричлено семејство, останатите тројца членови треба го поминат месецот со 8.000-13...

Хаотично спроведување на регулативата за Б-интегрирана еколошка дозвола

Само неколку општини имаат капацитет да ги спроведат регулативите за Б-интегрирани еколошки дозволи. На терен владее вистински хаос. Нема координираност меѓу централната и локалната власт. Една иста парцела добива дозвола и за куќа и за фабрика...