fbpx

На ачик

images na acik Za potrebata za promeni vo drzavnata administracija naslovna

Што е најголем проблем за вработувањето во државна и јавна администрација?

...

images na acik Trajno partisko resenie za rabota

Влези си со времено, добиј си трајно (партиско) решение за работа

Во јавната администрација со години има околу 3.500 лица со договори за времено ангажирање. Според Центарот за управување со промени кој ги истражува обемот на вработувања во јавниот сектор од 2012-2016 г...

images strip into admin

Следење на административната правда

...

images na acik Seknaa parite od aek mileniumsko trkalo

Секнаа парите од АЕК, Панорамското тркало можно е да стане мост

Агенцијата за електронски комуникации наместо да ги подобрува услугите на граѓаните, профитот го троши за финансирање владини желби...

images na acik Rabota na ssrm sovet na fakti

Видео за работата на ССРМ и Советот за факти

Видео од мониторингот на ССРМ и Советот за утврдување на факти со препораки и заклучоци произлезени од првиот и вториот квартал...

images na acik Tocno netocno za DZR naslovna

Точно-неточно за ДЗР

...

images na acik opstinski budzeti tajna za gragjanite

Две третини од општинските буџети се тајна за граѓаните

Ако сакате да дознаете како вашата општина ги троши парите кои по разни основи ги прибира од граѓаните, голема е веројатноста дека тешко да ги добиете овие информации. Само 26 од вкупно 81 единици на локалната самоуправа во Македонија го објавиле буџетот за 2017 година...

Тагови

Краудфандинг – недоволно позната алатка за собирање пари

Имаш идеја за бизнис, потреба од донации за лекување или сакаш да направиш некоја корисна работа во општеството за која ти се неопходни пари кои ги немаш. На располагање ти се низа бесплатни платформи за групно финансирање...

Администрацијата не ги есапи љубопитните граѓани

Администрацијата честопати ги игнорира барањата за пристап до информации од јавен карактер, а одбива да образложи зошто молчи. Граѓанската организација Аналитика, која ја следи работата на ...

(Не)транспарентноста и отчетноста на Судскиот совет

Судскиот совет не го доставил извештајот за својата работа до Собранието на РМ, иако тоа требаше да го стори уште во март. Институтот за човекови права, кој ја следи работата на Советот, утврдил дека не се почитува начелото на транспарентност. Отсуствува суштинска дебата за изборот и работата на судиите...