fbpx

Подемот на популизмот во Европа ќе го отежне проширувањето на ЕУ

На парламентарните избори следната година популистичките партии (или можеби само една) ќе освојат рекорден број гласови и мандати кај нас, или барем такви се очекувањата. Но, ова не нè прави поразлични од сите други европски земји. Во цела Европа, на национално, но и на ниво на гласање за Европскиот Парламент, се очекува исто така рекорден број гласови и мандати за популистичките партии, од лево и од десно. Погонското гориво за ваквиот развој се секако серијата кризи кои се случија во Европа, од онаа финансиската во 2007 година, до најновата во Украина.

Подкаст

Во време на несигурност и страв, популистичките партии цветаат и нудат решенија кои звучат одлично како политички памфлет, но во пракса ретко функционираат. Кои се одликите на популистичките партии? Кои се нивните поддржувачи? Какво е нивното влијание во однос на стратешките цели Македонија? На овие прашања, Ненад Марковиќ разговара со Димитар Николовски од ИСППИ и Јован Близнаковски од Евротинк.

Николовски: Не е што велам туку што правам

Некои велат дека популизмот не е идеологија туку повеќе менталитет, реторичка манипулација или само стил на водење на политика. Некои автори велат дека е само едноставна алатка за социјална и политичка мобилизација, а одредени социолози и филозофи дури и велат дека тоа е само ново име за еден стар феномен – феноменот на политичка демагогија која постоела веројатно од кога постои човечкото општество. Што е најточно од овие дефиниции?

Близнаковски: Мобилизација на гласачите

Едно едноставно и кратко прашање. Кои општествени групи се склони кон верување во популистичка идеологија и поддршка за популистички движења и партии? И зошто?

Наредната година во јуни нѝ следат изборите за Европскиот Парламент. Како што стојат сега работите, веројатноста популистичките партии да освојат многу поголем број на мандати во однос на сегашниот состав е многу голема. Покрај традиционалните и леви и десни популисти како Fidesz, AfD, Die Linke, GERB, Podemos или Fratelli D’Italia, на списокот ќе се најдат и многу нови популистички движења и партии кои ќе го сменат ликот на Европскиот Парламент. Сепак, вистинското прашање е – како ова ќе се одрази на нас? Дали ќе влијае негативно на нашите аспирации за интегрирање во ЕУ или токму ова се партиите кои ќе донесат промена на подобро?

Близнаковски:  Блокади предизвикани од популистички сентименти

Целиот поткаст „Во име на народот“ може да го слушнете тука.