fbpx

Што е фишинг преку скенирање на QR код?

Одговара Горан Јанкоски од Народната банка на Република Северна Македонија.

Постојат уште едни дополнителни канали преку кој доаѓа во претходниот период и сега е доста во подем тоа е со скенирање на QR код. Значи, сега имаме таков тренд на доаѓање на фишинг, односно тој фишинг се нарекува квшинг каде вие со скенирање QR код исто така сте пренасочени на злонамерна веб страна каде што може да ги оставите вашите чувствителни податоци. Најчесто овој напад доаѓа со прекривање на менито сега сите менија во рестораните се направени со QR кодови со снимањето на QR код вие сте пренасочени на малициозна веб страна каде што исто се користи како канал.