fbpx

Живеjачка

Паркингот во Тетово – луксуз од 80.000 денари

Зонското паркирање не го реши сообраќајниот хаос во Тетово, туку дополнително го комплицира проблемот на  граѓаните кои живеат на главните булевари „Илирија“ и „Илинденска“. Цената на месечниот билет за паркирање е фантастични 8000 денари...

images Zonsko parkiranje naslovna

Паркингот во Тетово – луксуз од 80.000 денари

Зонското паркирање не го реши сообраќајниот хаос во Тетово, туку дополнително го комплицира проблемот на  граѓаните кои живеат на главните булевари „Илирија“ и „Илинденска“. Цената на месечниот билет за паркирање е фантастични 8000 денари...

images bezdomnici naslovna

Никој не ги бара, никому веќе не му требаат

Зачадена соба, тесна како кутија од кибрит, а некогаш гаража или подрум, веќе еден месец е привремен дом на Спасо Божиновски и на Ванчо Спасовски, неговиот другар по лоша животна судбина. Бездомници се, наназад пет-шест години. Подобро им е тука, отколку на бришан простор, на улица...

images ulitsite vo Karton Maalo bez asfalt

Бремена Ромка пријавила дискриминација во болница, друга добила тужба оти не ѝ го дале мртвото бебе

Eтничката дискриминација е еден од најчестите основи за поднесени претставки до Народниот правобранител во Битола - битолското Картон Маало (Фото: СДК...

images dojransko ezero 1

Ќе ја добие ли Дојранското езеро заслужената еколошка заштита

Дојранското Езеро некогаш важеше за избалансирано високо продуктивно езеро, со богата флора и фауна и најбогато со риба во Југоисточна Европа.  Денес веќе се шпекулира со бенефитите кои може да ги понуди...

images samoprasaj obrazovanie reformi

Две децении неуспешно реформирање на образовниот систем, и Албанците стагнираат во место

...

images zivejacka divogradbi naslovna samoprasaj

Ќе се охрабри ли локалната власт да урива дивограби пред избори?

Во Тетово цели станбени згради со станови за продажба се нелегално изградени. Никнуваат огромни зданија на згради буквално на секој слободен простор.Тетово продолжува да расте нелегално...

Од погрешна дијагноза и дискриминација до неписменост

12-годишната ќерка на Џемиле Мустафовска по епилептичен напад престанала со образованието. Таа треба да учи во специјалното училиште „Златен Сремец“, но мајката не се согласува. Истражување на Народниот правобранител покажало дека во посебните училишта се запишуваат деца и без наод и мислење од стручен орган...

Тагови

Нови станбени комплекси ќе го загрозат чистиот воздух во Охрид?

Дваесеттина нови висококатници ќе никнат на неколку локации во Охрид...

Општински центар три години без матичен лекар

Повеќе од три години жителите на пет села од Општината Чешиново – Облешево се без матичен лекар. Жителите преку петиција побараа Општината да го реши проблемот, бидејќи секое одење на лекар во Кочани за нив е трошок...

Рурални амбуланти а не рурален доктор

Жителите од струмичките планински населени места Рич и Белотино патуваат и по час за да напрват лекарски преглед или примаат било каква медицинска терапија. Во овие две села каде живеат околу 450 жители немаат никаква амбуланта за примарна здравствена заштита а од  Струмица  се одалечени околу 25 километри...

Прваче со посебни потреби пешачи по 13 км до школо оти нема превоз

Народниот правобранител од Куманово отвори предмет за да ги утврди причините поради кои не се обезбедува превоз на првачето Елеонора Младеновска (8), дете со посебни потреби од зафрленото планинско село Враготурце, која пешачи 13 километри за да оди на училиште во соседното Пелинце. По објавување на текстот во САКАМДАКАЖАМ...

Даночна неправда ги празни граѓанските џебови

Оваа гарнитура од локална власт на заминување ќе остави релативно среден систем на наплата на данок на имот...