Живеjачка

„Кога ја гледав со рачињата превртени како кукла си викав може и подобро да не ја спасат – но таа е мое чедо, за кое се` би направила“

...

Живот под отворено небо

Над 120 луѓе со години живеат под отворено небо на само еден километар од центарот на Скопје. Во најголемата населба на бездомници, дури половината од нив се деца кои не одат во градинка и во училиште. Најмалиот бездомник е бебе од два месеца...

Проект „Компјутер за секое дете“: компјутерите испокрадени, никогаш нема интернет, а пола училишта ни се пред распаѓање

...

Заглавени помеѓу бетонски столбови и жици

Нема решение за стотината бегалци и мигранти, главно од Сирија и Ирак, кои веќе осум месеци се заглавени во транзитниот центар „Винојуг“. Оние кои го напуштиле центарот, заминале во непознат правец и за нив нема никакви информации...

Ж. Хадад: Не ги копирајте другите

Жорж Хадад од мај годинава е претседател на престижниот европски универзитет Париз-1, Пантеон-Сорбона, откако речиси седум години како директор раководеше со одделението за истражувања во секторот за образование на УНЕСКО...

Македонските гимназијалци – малцинство без права во Тетово! (ФОТО)

...

Директорот Ибраими попушти, ќе се набави оригинален хормон за раст за 30 деца

...

Тагови

Жените во Македонија заработуваат помалку од мажите

Жените во просек добиваат околу 12,5 проценти помала плата од мажите. Главна причина за ова е високата неактивност на жените на пазарот на трудот поради лични и семејни причини, грижа за деца и поради школување. Погледни го видеото на граѓанската организација Finance Think и ...

Како се трошат народните пари?

Од 100 денари уплатени даноци, само 12 денари се трошат за капитални инвестиции, а дури 88 денари за тековни расходи, и тоа најмногу за плати, стоки и услуги за јавната администрација. Погледни го видеото на граѓанската организација Finance Think и #Прашај...