fbpx

Старата скопска чаршија била срцето на градот

Семантички „чаршијата“ претставува плоштад со четири влезови. Покрај Сули ан некогаш минувала реката Серава, чие корито денес е покриено со травертин. Чаршијата памети богат трговски живот со 2.150 дуќани. Ова се само некои од историографските и етнолошките обележја на најзначајното градителско наследство на Скопје. Кустос-етнологот Оливера Џартовска нѐ шета низ поставката на Музејот на Стара чаршија и низ видео ни доловува интересни и помалку познати факти.

Новинар: Ана Зафирова

Целата приказна може да ја прочитате ТУКА

Тагови: