fbpx

Дали ми следува семејна пензија откако ќе наполнам 50 години, ако претходно не сум ја ставила во мирување?

Сопругот ми почина пред 19 години. Имам две полнолетни деца кои ја земаа неговата пензија додека се школуваа. Пред неколку години јас останав без работа и прашав во пензиско во Велес дали ми следува семејна пензија и оттаму ми одговорија дека не ми следува зошто не сум ја ставила во мирување, а јас не бев запознаена дека тоа треба да го направам. Дали воопшто ми следува семејна пензија и каде треба да се обратам?

Одговара Лина Несторовска од Македонското здружение на млади правници