fbpx

Тагови

Таг: права

images prasaj dali so dogovor na delo sleduva godisen odmor intro
Дали со договор на дело следува годишен одмор?

Одговара Весна Кочовска од Државниот инспекторат за...

images prasaj dali ako rabotodavacot vo posleden moment nalaga da se raboti vo sabota i go odbies ima pravo da te otpusti intro
Дали ако работодавачот во последен момент налага да се работи во сабота и го одбиеш има право да те отпушти?

Одговара Весна Кочовска од Државниот инспекторат за...

images prasaj ziveam vo zgrada kade kukniot sovet e samo na dokument sega baraat pari za dve godini od kuken sovet koi se nasite prava i dali moze da ne tuzat ako ne platime intro
Живеам во зграда каде куќниот совет е само на документ. Сега бараат пари за две години од куќен совет. Кои се нашите права и дали може да не тужат ако не платиме?

Живеам во зграда каде куќниот совет е само на документ. Две години немаме лифт. Има амбуланта каде си...

images prasaj dali ima pravo sosedot da go pregraduva objektot so sto ni ja poprecuva svetlinata i vidikot intro
Дали има право соседот да го преградува објектот со што ни ја попречува светлината и видикот?

Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за...

images prasaj So poslednoto avionsko snimanje kukata i dvornoto mesto bea zapisani na moe ime no ne bea zapisani vo katastarot Dali imam pravo na sopstvenost intro
Со последното авионско снимање, куќата и дворното место беа запишани на мое име, но не беа запишани во катастарот. Дали имам право на сопственост?

Одговара Игор Стојчевски од Македонското здружение на млади...

images prasaj Dali upravitel koj e osnovac na firma vo koja nema vraboteni moze da ostvari pravo na tehnoloski visok intro
Дали управител кој е основач на фирма во која нема вработени може да оствари право на технолошки вишок?

Одговара Бојана Стевческа од Агенцијата за вработување на Република Северна...

images prasaj Dali ako kukata e pozadi druga kuka imam zakonsko pravo na otstapuvanje na prostor za vlez inro
Дали ако куќата е позади друга куќа, имам законско право на отстапување на простор за влез?

Одговара Ангела Шумкоска од Македонското здружение на млади правници...

images prasaj Kolku pati godisno moze da se daruva krv i dali ima vrska polot intro
Колку пати годишно може да се дарува крв и дали има врска полот?

Одговара д-р Ефтим Димитровски од Институтот за трансфузиона...

images prasaj Koi prava osigurenicite gi ostvaruvaat vo Komisijata za ocenka na rabotnata sposobnost intro
Кои права осигурениците ги остваруваат во Комисијата за оценка на работната способност?

Одговара д-р. Мице Бошковски од Комисијата за оцена на работна...