fbpx

На што најмногу треба да внимаваат граѓаните за да се заштитат онлајн?

Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи.

Секторот за компјутерски криминал превентивно ги советува граѓаните, за подигнување на јавната свест за постоење на ризици од можни злоупотреби на личните податоци, како и преземање на соодветни мерки на зголемено внимание при споделување на лични податоци на други лица, особено преку интернет со лица за кои не може однапред да им се утврди идентитетот, да се осигурат за веродостојноста на наградната игра, затоа што нивните лични податоци може да бидат искористени при извршување на други видови кривични дела и да се соочат со несакани негативни последици.