fbpx

Тагови

Таг: работно време

Колку трае паузата за доилки?
Колку трае паузата за доилки?

Според член 171 од Законот за работните односи мајката која го дои детето и по изминувањето на отсуството...

Дали е определено во кој период од работното време може доилката да ја користи паузата за доење?
Дали е определено во кој период од работното време може доилката да ја користи паузата за доење?

Според Законот за работните односи работничката која го дои детето и по изминувањето на отсуството поради...

spored koj clen od zakonot za rabotnite odnosi smenskite rabotnici sto rabotat vo tri smeni se obvrzani da odrabotat den plus ako na praznik ne se na rabota featured
Според кој член од Законот за работните односи, сменските работници што работат во три смени се обврзани да одработат ден плус ако на празник не се на работа?

Ноќната работа во Законот за работните односи е прецизно дефинирана како времето поминато на работа помеѓу...

ima li ogranicuvanje na rabotnoto vreme za rabotnicite sto vrsat obezbeduvanje na transportot na pari featured
Има ли ограничување на работното време за работниците што вршат обезбедување на транспортот на пари?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Работникот е должен на...

dali policiskiot sluzbenik ima pravo vo tekot na rabotnoto vreme da sedi vo kafe barovi vo uniforma intro
Дали полицискиот службеник има право во текот на работното време да седи во кафе барови во униформа?

Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа....

dali rabotodavacot moze da i nalozi na doilka koga i vo koe vreme da go koristi pravoto da izleze i da se vrati na rabota intro
Дали работодавачот може да и наложи на доилка кога и во кое време да го користи правото да излезе и да се врати на работа?

Дали единицата на локална самоуправа и по одлука на градоначалникот, секретарот или лица од повисок ранг во...

dali rabotodavacot smee da i dava rabotni obvrski na vrabotena koja e doilka po zavrsuvanjeto na rabotno vreme i za vikend intro
Дали работодавачот смее да и дава работни обврски на вработена која е доилка по завршувањето на работно време и за викенд?

Дали работодавачите во државни и приватни институции имаат право да делегираат работни обврски по...

koi dokumenti se potrebni za rabota so skrateno rabotno vreme intro
Кои документи се потребни за работа со скратено работно време?

 Одговара Весна...

kolku casa e dozvoleno da se raboti honorarno intro
Колку часа е дозволено да се работи хонорарно?

 Одговара Весна Кочовска од Државниот инспекторат за...