fbpx

Смртноста од рак за 10 години е зголемена за 13,5%

Во 2006 г. во Македонија од рак умреле 3.419 лица, а во 2016 г. - 3.882. Најмногу жртви од рак има во Скопскиот и во Пелагонискиот регион. Од Институтот за јавно здравје немаат одговор зошто баш тука е најголем бројот на заболени. Се уште нема регистар на малигни заболувања преку кој ќе се евидентираат видовите заболувања, бројот и возраста на пациентите.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии. Новинарка: Маја Јовановска

Тагови: