fbpx

Што се ПМ 10 и ПМ 2,5 честички?

ПМ 10 се многу ситни честички со големина до десет микрометри кои содржат канцерогени метали, прав и други опасни материи. ПМ 2,5 честичките се четири пати помали од првите и како такви можат да навлезат и во крвотокот. Каква штета му прават овие честички на организмот, објаснува  Мими Кимовска Христова, педијатар и член на О2 Коалицијата за чист воздух.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии во соработка од О2 Коалицијата за чист воздух

Тагови: