fbpx

Ќе важи ли новиот закон за минерални суровини за рудникот Казандол?

Ќе важи ли новиот закон за минерални суровини за рудникот Казандол?

Измените во Законот за минерални суровини, со кои се забрануваат сулфурна киселина и цијаниди во рударските процеси, ги збуни валандовчани за почетокот на работата на рудникот Казандол, кој се наоѓа во плодната валандовска котлина. Едни се надеваат дека со овие измени рудникот нема да може да работи, додека други се скептични дека новиот закон ќе важи за овој рударски комплекс. Градоначалникот на Валандово вели дека зборувал со премиерот Заев да се најдат правни норми за да се затвори ова прашање.

Гледајте го целиот ResPublica видео подкаст.

Ќе важи ли новиот закон за минерални суровини за рудникот Казандол?
Watch the video

Измените во Законот за минерални суровини, со кои се забрануваат сулфурна киселина и цијаниди во рударските процеси, ги збуни валандовчани за почетокот на работата на рудникот Казандол, кој се наоѓа во плодната валандовска котлина. Едни се надеваат дека со овие измени рудникот нема да може да работи, додека други се скептични дека новиот закон ќе важи за овој рударски комплекс. Градоначалникот на Валандово вели дека зборувал со премиерот Заев да се најдат правни норми за да се затвори ова прашање.

Гледајте го целиот ResPublica видео подкаст.