fbpx

Десетгодишник со аутизам херојски ги победува предрасудите 

Човек не може да остане рамнодушен на трогателната приказна на малиот Кан, десетгодишен ученик со аутизам кој уште од најрана возраст на свој грб ги почувствувал проблемите што ги имаат овие деца во нашата средина само затоа што се посебни. Тој и неговите родители се истрауматизирале од првичниот обид да се стекне со образование во редовно наместо во специјално училиште, но собрале храброст да се обидат по втор пат откако државата реши дека е неопходна инклузија на децата со попреченост. Покрај сите маани на овој процес, Кан е доказ дека позитивните резултати можат да предизвикаат солзи.

Видеото го изработи Инситутот за комуникациски студии. Новинарка: Катерина Топалова Сниматели: Иван Поповиќ, Борис Каески Монтажа: Борче Крстевски

Тагови: