fbpx

Како да се зголеми учеството на жените во носењето одлуки?

Во Собранието има 45 пратенички, но досега сите собраниски претседатели биле мажи. Во Владата се избрани 4 министерки, а само 6 жени се градоначалнички на општини. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска зборува дали ваквото присуството на жените може да влијае во носењето одлуки и во планирањето на родово сензитивен буџет.

Видеото е од веб-конференцијата „Еднаква моќ за жените. Како да ја подобриме состојбата?“, која ја организираа Институтот за комуникциски студии од Македонија и Институтот Изида Вита од Словенија. Погледни ги останатите видеа на ОВОЈ ЛИНК и #Прашај.

Тагови: