fbpx

Какви промени за родова еднаквост се прават во Европа?

Во политиката, жените се една третина од пратениците во просек во земјите од ЕУ. Во Европскиот Парламент досега само две жени биле избрани за претседатели. Најголемите партии уште имаат бели мажи претседавачи. За неурамнотежената слика зборува Клаудиа де Кастро Калдериња (Claudia de Castro Caldeirinha), основач и извршна директорка на FairConsultancy, Белгија.

Видеото е од веб-конференцијата „Еднаква моќ за жените. Како да ја подобриме состојбата?“, која ја организираа Институтот за комуникциски студии од Македонија и Институтот Изида Вита од Словенија. Погледни ги останатите видеа на ОВОЈ ЛИНК и #Прашај.

Тагови: