fbpx

Мирна Радошевиќ: Треба да ја следите својата душа

Мирна Радошевиќ е извршен директор на „Salveo“ за Централна и Источна Европа.

Која е Мирна (што сака таа, од што се плаши)? Ова е прашање кое често и самата си го поставувам. Со текот на годините сфатив дека одговорот на истото прашање се менува низ мојата зрелост и личниот развој. Пред десет години би се опишала како мајка на две прекрасни девојки и успешна деловна жена, а денес сум свесна дека ова се само некои од моите улоги во овој живот, во кои може да искусам како е да си мајка, деловна жена, пријателка, партнерка... Денес би рекла, може да се видам како личност која е свесна за нејзините животни искуства, свесна за нејзините улоги и која сѐ повеќе го живее животот за да го добие најдоброто од секој ден. Во исто време, ги ослободувам моите стравови. Се плашев од моментот на смрт и од минливоста, а потоа размислував многу за нив, па не можам да се сетам од што денес се плашам. Постојат моменти на страв, но кога се соочувам со нив, имам мал храбар разговор со нив и моментите едноставно минуваат. Станувам сè поголем оптимист за животот. И она што најмногу ми се допаѓа е животот сам по себе.

Бунтовен перфекционист

Каква сте биле како дете, како тинејџерка, и каква сте како деловна жена? Како дете бев многу срамежлива и повлечена девојка. Мајка ми ми кажува дека многу сум плачела. Се сеќавам дека веќе го имав мојот богат внатрешен свет и сакав да минувам многу време во него. Со текот на годините станав поотворена кон луѓето и кон светот. Но, некако останав интровертна и екстровертна во исто време. И како тинејџер, љубопитно го открив сиот шарм на излегувањето на состаноци, на дружењето.... но секогаш ми беше важно да минувам време и сама со себеси. Уште во раните тинејџерски години почнав да пишувам секој ден. Тоа беше дневник во кој детално ги дискутирав со Бога сите мои најдлабоки искуства, согледувања и размислувања. Се сеќавам како овие моменти беа скапоцени и тие останаа важни во мојот живот до ден-денес. Отсекогаш сум била одлична ученичка. Иако малку бунтовна и љубопитна од една страна, од друга страна, секогаш „перфекционист“ кога станува збор за секојдневните обврски. Отсекогаш сум го барала максимумот од себе. Овие навики се решаваат дури сега ... хахахахаха и јас полека сфаќам дека тоа ми носи повеќе штета отколку добро.

Што се однесува до Мирна како деловна жена ... Хм, дозволете ми да мислам .... Денес мојот поглед на она што го работам е целосно променет. Денес чувствувам дека сум во служба на еден прекрасен тим на луѓе со кои работам и со кои минувам многу време работејќи. Ние заедно сме успешни и сонуваме за организација во која секој се чувствува слободно, во кој сечие мислење е важно, во кое сите ние придонесуваме за развојот на нашиот бизнис и не забораваме да живееме. Полека градиме таква култура и настојуваме да постигнеме резултати, да придонесеме за заедницата и да уживаме во неа. Како деловна жена, посветена сум на работата, дисциплинирана, имам високи очекувања, висока етика и, би рекла, отворена сум за новини, љубопитна.

Ги решавам животните партнери кои ме ограничуваат

Што најмногу Ве дефинира во животот? Една од моите омилени изреки е на Алан Ватс „Да дефинираш значи да ограничуваш“. И кога ќе ме прашате што ме дефинира, сигурна сум дека голем дел од тоа се моите родители, пријатели, работата што ја работам...... Свесна сум за тоа колку оваа дефиниција често ме ограничува да бидам автентична. Се обидувам да се ослободам од сето она што ме дефинира и да живеам како што сум во својата оригинална верзија, без оглед на сите улоги во кои живеам во моментов. Сакам да се сакам себеси во мојата изворна убавина без ограничувања условени од моите животни улоги, достигнувања и искуства. Тоа е вистинска слобода и постои вистинска радост за живеење.

Зошто денес сте онаа која сте? Сите мои животни искуства, без оглед дали биле убави или тешки, оставиле белег на мене. Минатото го одиграло своето. И ослободувањето од ова минато и од повторувањето на истите модели на живот не е лесно. Имам многу храброст и дисциплина, поминувам многу време во медитација и во тишина; тие нешта ме доведоа до себе, односно до она што сум денес.

Одвиткување на подарокот на мојата дијагноза на бениген тумор Од каде ја најдовте силата да ја излечите Вашата дијагноза? Кој Ви даде поддршка? Што се смени оттогаш? Секогаш кога зборувам за мојата дијагноза, велам дека е во моето физичко тело. Така некако го чувствувам тоа. Кога ја добив дијагнозата на крајот од 2016 година за бениген черепен тумор кој беше тешко да се оперира бидејќи беше во областа каде што минуваат сите витални нерви, знаев дека оваа дијагноза ми е испратена за да го сменам мојот живот и да почнам да се сакам и да се почитувам себеси. Кога го сфатив тоа, добив внатрешна моќ. Тоа е внатрешна божествена сила. Добивајќи ја дијагнозата, оној божествениот дел - кој сите го носат во своето срце, во длабочините на своето битие - повторно се разбуди во мене. Во такви ситуации сакам да погледнам во себе и да кажам или „благодарам“ или „добро, разбирам, да одиме заедно“. Колку што се плашев од резултатите од операцијата и дека нема да се разбудам, бидејќи ризикот беше исклучително висок, во длабочините на моето битие знаев дека сè ќе биде онака како што треба да биде и дека туморот е даден како подарок. Подарок затоа што кога се повлеков, почнав порелаксирано да го живеам мојот нов живот.

Многу луѓе ме поддржуваа додека го одев овој пат. Прво, моите најблиски, моите ќерки, моите браќа и нивните семејства, моите пријатели, мојот поранешен сопруг, моите колеги, моите деловни партнери .... и голем број познаници. Поддршка добив од сите страни. Чувствував дека целиот свет беше со мене и дека ќе успееме заедно. Како што се подготвував за операција во Германија, имав чувство дека мојот живот ќе се промени автоматски по операцијата. Туморот што го доживеав ја претставуваше старата јас, како стара програма што треба да се избрише. Се сеќавам едно утро, месец и половина по операцијата кога дојдов дома, се разбудив и почувствував дека сè е исто во мене и дека промената не се случила автоматски. Потоа собрав нова сила и одлучив дека ќе бидам посветена, дисциплинирана и храбра да одам по патот на отворање на моето срце. Тоа утро си ветив дека ќе ја слушам мојата душа секој ден додека не научам целосно да слушам.

Отворање на моето срце и следење на мојата душа

Што за Вас претставува душа? Топло ми е на срцето кога се спомнува зборот душа. Но, исто така ми е топло кога се споменува зборот тело. Затоа што често забораваме колку е важно нашето тело. Телото е наш храм. Храмот што нè штити, кој нè чува на сигурно, постојана поддршка. А храмот треба да се чисти и одржува редовно. Нашата душа живее во храмот. Душата е вистинскиот дел од нас, оригиналниот дел од нас, чиста безусловна љубов. Тука нема дефиниција. Важно е да научиме да слушаме себеси, да разбереме на што навистина се радуваме, да постапуваме според тоа кои сме, да го сакаме токму она што сме. Таквото патување е прашање на одлука. Одлуките започнуваат со љубов и вистина.

Ја сакам изреката дека ние не сме човечки суштества кои имаат духовно искуство, туку духовни суштества кои имаат човечко искуство. Нашата Душа е како безусловна љубов и тој бесмртен аспект кон нас. Нашиот бесмртен отпечаток во универзумот што нè поврзува со божественото.

Која е најважната лекција во Вашиот живот? Во животов научив многу лекции, но онаа за мојата дијагноза и патот по кој чекорам оттогаш и на кој сè уште се наоѓам е мојата најважна лекција. Оваа лекција се вика Живеење. Да се живее автентично, да се живее она што навистина сте без оглед на околината, и да се следи мудроста на својата душа.

Ако ја следите душата, балансот ќе си дојде сам по себе

Што Ви предизвикало најголема болка и најголема радост? Мојата најголема болка досега е болеста на мајка ми. Во 2007 година, кај мајка ми беше дијагностицирано тешко биполарно растројство и овој настан беше пресвртен за целото семејство. Носењето на оваа тешка психолошка состојба не е лесно, особено кога станува збор за близок член на семејството. Но како и секоја тешка и болна ситуација, тоа ме направи помудра, ме научи на трпеливост и ме соочи со многу од моите стравови од кои полека се оттргнав.

Што се однесува до мојата најголема радост. Има толку многу радост. Не знам од каде да почнам: природата, шумите, моите деца, пишувањето, медитацијата, длабоките разговори, значајни случајности, мистични искуства....

Како постигнувате рамнотежа меѓу Вашиот личен и деловен живот? Престанете да ја барате рамнотежата. Изберете ја работата што ја сакате, дајте сè од себе, без оглед каде се наоѓате. Мислам дека најважно е да се слушате себеси и да го следите тоа. Кога се слушаме себеси, рамнотежата ќе си дојде сама по себе.

Што сметам дека е најважно во мојот живот? Да се отвори срцето, да се ослободиш од минатото и да се биде со сè онака како што е.

Какви се Вашите планови за во иднина? Јас не сум личност што многу сака планови. Но имам соништа. Знам што ме прави среќна. Градам мала колиба близу Загреб, до шумата и сакам да се преселам таму. Исто така, доаѓа време кога ми претставува задоволство да давам и да ги инспирирам другите. Како и во каква форма, животот ќе покаже, и јас ќе го отворам срцето и храбро ќе го следам.

Тагови: