fbpx

Регистарот за рак – рак рана во политиката за здравство

Македонија се' уште нема регистар на малигни заболувања кој треба да покаже кои се најчестите видови рак, бројот и возраста на пациентите. Доколку би било познато, би се кроеле и поинакви политики за превенција и лекување со оглед дека за 10 г. смртноста од рак е зголемена за повеќе од 13%. Словенија важи за земја која има најстар и најефикасен систем на евиденција на Балканот, па нашето Министерство за здравство консултира словенечки експерти за поставување на параметрите. Првите податоци за канцерогени заболувања треба да ги имаме догодина.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Маја Јовановска Снимател: Борис Каески

Тагови: