fbpx

Ризичен излез на слобода

Затвореници кои излегуваат на слобода по повеќегодишна затворска казна, немаат лична карта и здравствено осигурување. Ова е голем проблем за зависниците од дрога кои во затвор биле под метадонска терапија. ХОПС последните 5 години регистрирале 36 вакви случаи. Докторите предупредуваат дека првите две недели од излегување од затвор се најризични. Народниот правобранител тврди дека бројката е многу поголема и дека 30 отсто од затворениците се без лична карта.

Погледни го видеото и #Прашај.

Тагови: