fbpx

Студенти предлагаат урбанистичко ребрендирање на Кочани

Педесетина студенти од Архитектонскиот факултет претставија 11 идеи за урбанистичко уредување на Кочани: изградба на електрана што ќе ги користи нус производите од преработката на оризот за добивање електрична енергија за јавен транспорт, пренамена на фабриката „Атом“, разубавување на двата брега на реката, нови типски населби...

За Дивна Пенчиќ, нивната професорка од Архитектонскиот факултет, ваквиот начин на визионерско и стратегиско планирање е многу подобар за идното уредување на градот одошто цртање апстрактни линии.

Студентските идеи ги слушнаа и поздравија општинските архитекти.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Соња Петрушевска Снимател: Иван Поповиќ Монтажа: Ристе Душковски

Тагови: