fbpx

Албански

Ministria e Sistemit Politik e përshtatur për qëllime politike

МК “Punësimet partiake për anëtarë partiak, që janë prodhim i marrëveshjeve politike, ndodhin gjithmonë para dhe pas zgjedhjeve brenda në koalicionet e partive maqedonase dhe shqiptare”...

images na acik Ministerstvo za politicki sistem skroeno za politicki celi

Ministria e Sistemit Politik e përshtatur për qëllime politike

МК “Punësimet partiake për anëtarë partiak, që janë prodhim i marrëveshjeve politike, ndodhin gjithmonë para dhe pas zgjedhjeve brenda në koalicionet e partive maqedonase dhe shqiptare”...

images na acik Rabotat 44 a plata zemaat 1410 lica intro

Punojnë 44, ndërsa rrogë marrin 1.410 persona

МК Një vit e gjysmë pas formimit, Ministria për sistem politik dhe raporte midis bashkësive është në fazë të konsolidimit dhe të ekipimit kadrovik. Pa marrë parasysh se në listën e rrogave ka rreth 1400 persona formalisht të punësuar, prapëseprapë, për momentin, sipas informacioneve që i morëm, në kuadër të Ministrisë realisht punojnë vetëm 44 persona...

images na acik Hibridni vojni Koj dozvoli da se hakne izborniot den intro

Luftëra hibride: Kush lejoi që të “hakohet” dita zgjedhore?

...

images na acik Irinka Buhova Svadbi krstevki mekici i slicni sobiri se idealni za sirenje na KOVID 19

Irinka Buhova: Dasma, pagëzimet, petullat dhe tubimet e ngjashme janë ideale për përhapje të KOVID 19

МК “Virusi është respirator dhe transmetohet përmes teshtitjes, kollitjes, të folurit me zë, këndimit, qeshjes”, thotë Irinka Sotirova Buhova, drejtore e Inspektoratit Shtetëror shëndetësor dhe sanitar. Çdo tubim më i madh familjar do të thotë rreth 100 të ri të infektuar potencial dhe shuplakë ndaj personelit mjekësor. Prandaj shtyni maturat, dasmat, zgarat, pagëzimet dhe tubimet e ngjashme, këshillon doktoresha...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 4

Çarshia e vjetër e Shkupit ka qenë zemra e qytetit

Për nga ana semantike “çarshi” paraqet shesh me katr hyrje. Krahas Suli hanit dikur ka kaluar lumi Seravë, shtrati i të cilit sot është i mbuluar me travertin. Çarshia mban në mendje jetë të pasur tregtare me 2.150 dyqane. Këto janë vetëm disa nga karakteristikat historiografike dhe etnologjike të trashëgimisë më të rëndësishme ndërtimore të Shkupit. Kustos-etnologia Olivera Xhartovska na shëtit nëpër ekspozitën e Muzeun e çarshisë së vjetër dhe përmes videos na i sjell faktet interesante dhe më pak të njohura...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 3

Politika anësh, ka zgjidhje

Kënaqja e interesave politike, nacionaliste dhe të biznesit janë shkaku kryesor për uzurpimin e çarshisë, në të cilën me vite shtyhen përpara projekte të cilat do të sjellin vota ose përfitime të larta të individëve. Institucionet vite me radhë ju nënshtrohen interesave të këtilla në vend që të qëndrojnë në respektimin e kritereve profesionale gjatë planifikimit dhe zhvillimit të Çarshisë së vjetër të Shkupit. Prapëseprapë, zgjidhje për  Çarshinë ka, nëse politika i heq duart nga kjo trashëgimi kulturore...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari intro

Okupimi i Çarshisë së vjetër të Shkupit matet në hektarë

МКД Vijnë kohëra kur përveç turistëve të huaj, edhe qytetarëve të Shkupit do tu nevojitet hartë për ta gjetur Çarshinë e vjetër të Shkupit. Shkaku kryesor për atë është që vazhdimisht ndryshon pamja e thelbit të vjetër të Shkupit, preken kufijtë dhe sulmohet ambienti me objekte shumëkatëshe, sikur që dikush kryekëput dëshiron ta fsheh bukurinë e Çarshisë...

Тагови

Kur nuk mund të rregullohet e tërë Çarshia, së paku të “zbukurohen” vitrinat

Në opinionin e ekspertëve deri tani disa herë u debatua rreth ndryshimit të vitrinave të dyqaneve në Çarshinë e vjetër të Shkupit dhe, në përgjithësi, rreth projekteve për “rinovim” të boshtit të saj qendror. Hulumtimi ynë tregoi se për tre vite janë lidhur kontrata për tri tenderë për projekte të tilla nga institucione të ndryshme...

Heshtje nga Drejtoria për mbrojtje të trashëgimisë kulturore

Njëri nga problemet më të mëdha në raport me mbrojtjen e Çarshisë është që kompetencat janë të ndara midis më tepër institucioneve. Për këtë shkak, përveç në komunat, përgjigje për këtë problematikë kërkuam edhe nga Institucioni nacional Qendra e konservimit, Drejtoria për mbrojtje të trashëgimisë kulturore, Qeveria, Inspektorati shtetëror për ndërtimtari dhe urbanizëm, Agjencia për kadastër të patundshmërive, Ministria e ekonomisë, por edhe nga kompani të cilat marrin pjesë në rinovimin e Çarshisë...