fbpx

Сè што треба да знаете за пријавувањето родово-базирано насилство во полиција

Каква е постапката за пријавување родово-базирано насилство во полиција? Што се случува откако ќе се пријави насилство? Која е разликата меѓу поплака и пријава?

Жаклина Просароска од Бирото за јавна безбедност одговара на овие прашања и објаснува каква е постапката за пријавување родово-базирано насилство, какви мерки за заштита се применуваат, но и дали мора самата жртва да пријави или може и некој друг да го стори тоа во нејзино име.