fbpx

Тагови

Таг: станбена зграда

Во кој рок треба Апелационен суд да донесе и изработи пресуда за зголемување на издршка на дете?
Кираџијата не плаќа сметки за куќен совет. Сите плаќамe освен тој. Што можеме да преземеме?

Управувањето со станбени згради е регулирано со Законот за домување притоа сопствениците на посебни делови...

dali za servis i popravka na garazna vrata vo zgrada plakaat site stanari ili samo sopstvenici na parking mesta featured
Дали за сервис и поправка на гаражна врата во зграда плаќаат сите станари или само сопственици на паркинг места?

Согласно член 16 од Законот за домување со посебните заеднички делови управуваат сопствениците на посебните...

koja e postapkata za promena na fasada na stanben objekt i prodolzuvanje na terasa featured
Која е постапката за промена на фасада на станбен објект и продолжување на тераса?

Како што знаеме, со оглед на тоа што фасадата е заеднички градежен елемент за промена на истата, во смисла на...

dali za ostetena fasada na zgrada treba da platat site stanari ili samo onie koi ziveat na taa strana od zgradata featured
Дали за оштетена фасада на зграда треба да платат сите станари или само оние кои живеат на таа страна од зградата?

Оваа проблематика е регулирана со Договорот за взаемни односи кој меѓу другото го опфаќа одржувањето на...

upravitelot ne go poprava liftot kako sto treba i sekoja se rasipuva kade da se obratime featured
Управителот не го поправа лифтот како што треба и секоја се расипува. Каде да се обратиме?

Овде не знаеме дали изборот на одржувачот на лифтовите го извршиле станарите или го овластиле...

dali stanar moze da postavi klima bilo kade vo zgradata featured
Дали станар може да постави клима било каде во зградата?

Во зависност од конкретната ситуација, постојат два начини за регулирање на ваквиот проблем. Кај новите...

dali sopstvenik na tri stana vo edna zgrada treba za sekoj stan posebno da plaka za kuken sovet featured
Дали сопственик на три стана во една зграда треба за секој стан посебно да плаќа за куќен совет?

Ако становите се на три имотни листа и претставуваат посебна функционална градежна целина, тогаш се плаќа за...

dali site sopstvenici na posebni delovi treba da se soglasat za da se postavi video nadzor vo zgradata featured
Дали сите сопственици на посебни делови треба да се согласат за да се постави видео надзор во зградата?

Видео надзор се поставува доколку има потреба од заштита на животот и здравјето на...

kako se delat trosocite za odrzuvanje i popravka na lift pokriv fasada featured
Како се делат трошоците за одржување и поправка на лифт, покрив, фасада?

Станбените згради освен од посебните делови се состојат од заеднички делови, заеднички градежни елементи,...