fbpx

Тагови

Таг: пензионирање

dali mi sleduva 30 dena odmor pred da odam vo penzija featured
Дали ми следува 30 дена одмор пред да одам во пензија?

Според Законот за работните односи годишниот одмор по правило се користи во текот на календарската...

koi se uslovite za dobivanje socijalna penzija featured
Кои се условите за добивање социјална пензија?

Право на социјална сигурност за старите лица има лице со навршени 65 години...

kako da go reguliram rabotniot staz od slovenija za da mi vleze vo penzijata featured
Како да го регулирам работниот стаж од Словенија за да ми влезе во пензијата?

Доколку корисникот на старосна пензија од Македонија има и стаж од Словенија потребно е да провери...

koga najdocna vo fevruari mozam da zaminam vo penzija za da mi sleduva martovskoto pokacuvanje featured
Кога најдоцна во февруари можам да заминам во пензија за да ми следува мартовското покачување?

Треба да бидете одјавени на 27.02.2024 година, за да правото на старосна пензија е од 28.02.2024 година, за да можете да...

dali vo sopstvena firma so eden vraboten po odenjeto vo penzija moze da se prodolzi so rabota vo istata so dogovor na delo featured
Дали во сопствена фирма со еден вработен, по одењето во пензија може да се продолжи со работа во истата со договор на дело?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Лицата по исполнување на...

ako mi fali staz dali moze da prodolzam da rabotam dodeka ne go ispolnam uslovot intro
Ако ми фали стаж дали може да продолжам да работам додека не го исполнам условот?

Имам 64 години, а ми фалат уште 7 месеци стаж. Одговара Севиме Зекири од Фондот за пензиско и инвалидско...

koi se uslovite za trajna invalidska penzija featured
Кои се условите за трајна инвалидска пензија?

 Одговара Севиме Зекири од Фондот за...

koj den se plaka kako praznik ako rabotite vo nedela na 23 oktomvri ili vo ponedelnik na 24 oktomvri intro
Кој ден се плаќа како празник ако работите во недела на 23 октомври или во понеделник на 24 октомври?

 Одговара Весна Кочовска од Државниот инспекторат за...

dali postoi nacin rabotodavacite da go izbegnat davanjeto otpremnina pri odenje vo redovna penzija intro
Дали постои начин работодавачите да го избегнат давањето отпремнина при одење во редовна пензија?

 Одговара Весна Кочовска од Државниот инспекторат за...