fbpx

Работнички права

Колку време важи положениот испит за јавен службеник?

Согласно член 41, став 6 од Законот за административни службеници, резултатот односно бројот на бодови од испитот за административен службеник на кандидатот му е достапен на компјутерот на којшто го полагал и тоа веднаш по неговото завршување...

kolku vreme vazi polozeniot ispit za javen sluzbenik featured

Колку време важи положениот испит за јавен службеник?

Согласно член 41, став 6 од Законот за административни службеници, резултатот односно бројот на бодови од испитот за административен службеник на кандидатот му е достапен на компјутерот на којшто го полагал и тоа веднаш по неговото завршување...

dali mozam da se prijavam istovremeno na dva razlicni oglasi vo dve drzavni institucii featured

Дали можам да се пријавам истовремено на два различни огласи во две државни институции?

Согласно член 30 од Законот за административни службеници, постапката за вработување е транспарентна, фер и конкурентна постапка на селекција каде се избира најдобриот кандидат за работното место и истиот заснова работен однос со работодавачот...

spored koj clen od zakonot za rabotnite odnosi smenskite rabotnici sto rabotat vo tri smeni se obvrzani da odrabotat den plus ako na praznik ne se na rabota featured

Според кој член од Законот за работните односи, сменските работници што работат во три смени се обврзани да одработат ден плус ако на празник не се на работа?

Ноќната работа во Законот за работните односи е прецизно дефинирана како времето поминато на работа помеѓу 22 часот навечер и 6 часот наутро...

ima li ogranicuvanje na rabotnoto vreme za rabotnicite sto vrsat obezbeduvanje na transportot na pari featured

Има ли ограничување на работното време за работниците што вршат обезбедување на транспортот на пари?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Работникот е должен на барање на работодавачот да врши прекувремена работа, додека пак работодавачот е должен да води евиденција за тоа и навремено да го известува за прекувремената работа на Државниот инспекторат за труд...

dali zaboleniot so profesionalno zaboluvanje ima pravo na paricna otsteta featured

Дали заболениот со професионално заболување има право на парична отштета?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Професионалното заболување се утврдува врз основа на медицинска експертиза изготвена од страна на Институтот за медицина на трудот...

boleduvanje spored pravilnik featured

Како се определува висината на надоместокот за боледување според правилникот?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија...

boleduvanje featured

Како се пресметува надоместокот за боледувањето во траење од 7 и 15 дена?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија...

Тагови

03 август 2023

Се повредив на работното место. Освен надоместок од осигурување, кои други права ги имам во ваков случај?

Имав повреда на работно место. Паднав и се здобив со потрес на мозок, пукнати ребра и нога. Освен надоместок од осигурување, кои други права може да се остварат во ваков случај? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

03 август 2023

Дали работодавачот може да и наложи на доилка кога и во кое време да го користи правото да излезе и да се врати на работа?

Дали единицата на локална самоуправа и по одлука на градоначалникот, секретарот или лица од повисок ранг во општината, имаат право да ѝ наложат на доилката кога и кое време да го користи нејзиното право да излезе и да се врати на работа, согласно законот? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

03 август 2023

Дали работодавачот смее да и дава работни обврски на вработена која е доилка по завршувањето на работно време и за викенд?

Дали работодавачите во државни и приватни институции имаат право да делегираат работни обврски по завршувањето на работно време и за време на викенд, на вработена која е доилка на деветмесечно бебе? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

03 август 2023

Дали физички напад по вербална расправија меѓу колеги во работните простории се води како несреќа на работа?

И дали треба да се постапи согласно член 36 од Законот за безбедност и здравје при работа? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

29 јуни 2023

Ако ми фали стаж дали може да продолжам да работам додека не го исполнам условот?

Имам 64 години, а ми фалат уште 7 месеци стаж. Одговара Севиме Зекири од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Северна Македонија...