fbpx

Работнички права

Има ли ограничување на работното време за работниците што вршат обезбедување на транспортот на пари?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Работникот е должен на барање на работодавачот да врши прекувремена работа, додека пак работодавачот е должен да води евиденција за тоа и навремено да го известува за прекувремената работа на Државниот инспекторат за труд...

ima li ogranicuvanje na rabotnoto vreme za rabotnicite sto vrsat obezbeduvanje na transportot na pari featured

Има ли ограничување на работното време за работниците што вршат обезбедување на транспортот на пари?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Работникот е должен на барање на работодавачот да врши прекувремена работа, додека пак работодавачот е должен да води евиденција за тоа и навремено да го известува за прекувремената работа на Државниот инспекторат за труд...

dali zaboleniot so profesionalno zaboluvanje ima pravo na paricna otsteta featured

Дали заболениот со професионално заболување има право на парична отштета?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Професионалното заболување се утврдува врз основа на медицинска експертиза изготвена од страна на Институтот за медицина на трудот...

boleduvanje spored pravilnik featured

Како се определува висината на надоместокот за боледување според правилникот?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија...

boleduvanje featured

Како се пресметува надоместокот за боледувањето во траење од 7 и 15 дена?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија...

se povrediv na rabotnoto mesto osven nadomestok od osiguruvanje koi drugi prava gi imam vo vakov slucaj intro

Се повредив на работното место. Освен надоместок од осигурување, кои други права ги имам во ваков случај?

Имав повреда на работно место. Паднав и се здобив со потрес на мозок, пукнати ребра и нога. Освен надоместок од осигурување, кои други права може да се остварат во ваков случај? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

dali policiskiot sluzbenik ima pravo vo tekot na rabotnoto vreme da sedi vo kafe barovi vo uniforma intro

Дали полицискиот службеник има право во текот на работното време да седи во кафе барови во униформа?

Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

dali rabotodavacot moze da i nalozi na doilka koga i vo koe vreme da go koristi pravoto da izleze i da se vrati na rabota intro

Дали работодавачот може да и наложи на доилка кога и во кое време да го користи правото да излезе и да се врати на работа?

Дали единицата на локална самоуправа и по одлука на градоначалникот, секретарот или лица од повисок ранг во општината, имаат право да ѝ наложат на доилката кога и кое време да го користи нејзиното право да излезе и да се врати на работа, согласно законот? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

Тагови

03 август 2023 0

Дали работодавачот смее да и дава работни обврски на вработена која е доилка по завршувањето на работно време и за викенд?

Дали работодавачите во државни и приватни институции имаат право да делегираат работни обврски по завршувањето на работно време и за време на викенд, на вработена која е доилка на деветмесечно бебе? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

03 август 2023 0

Дали физички напад по вербална расправија меѓу колеги во работните простории се води како несреќа на работа?

И дали треба да се постапи согласно член 36 од Законот за безбедност и здравје при работа? Одговара Милан Петковски од Македонското здружение за заштита при работа...

29 јуни 2023 0

Ако ми фали стаж дали може да продолжам да работам додека не го исполнам условот?

Имам 64 години, а ми фалат уште 7 месеци стаж. Одговара Севиме Зекири од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Северна Македонија...

12 јуни 2023 0

Каде да се обратам за неисплатена отпремнина што фирмата ми ја вети при одење во инвалидска пензија?

Во инвалидска пензија сум со привремено решение. Од фирмата каде што работев ми ветија отпремнина, но досега немам добиено ништо. Каде да се обратам? Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...