fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Зошто токму жените се најчести жртви на семејно насилство и сексуално вознемирување?

...

Колку институциите се моќни да ги оттргнат жртвите кои се соочиле со насилство од своите брачни партнери?

...

Дали мора да сум вработен повеќе од една година за да имам право на 13 плата од фирамата?

...

Дали АЕК може да казни институции?

...

Што е тоа АЕК и што работи?

...

Каде можам да пријавам дискриминација?

...

Врз основа на кој документ се издава патен налог и како се исплаќа?

За службено патување во Македонија потребен е патен налог...

Тагови

23 февруари 2018 0

Дали лицe кое нема доволно работен стаж за пензија може да добие минимален надоместок?

Мајка ми има околу 10 години работен стаж. Сега има 69 години, а не може да земе никаков надоместок за пензија иако и е плаќан пензиски стаж. Дали има некаква законска можност да добие некој минимален надоместок? Во 1995 мислам дека прекина да оди на работа и редовно се пријавуваше во Заводот за вработување...

18 февруари 2018 0

Дали производ со недостаток треба веднаш од продавницата да го заменат или прво да го сервисираат?

Купив наочари од оптика од Велес и за неполн месец стаклата појавија некоја промена на боја. Ги однесов да ги рекламирам и ми ги земаа да ги сервисираат и за 15 дена ми ги вратија сервисирани...

10 февруари 2018 0

Дали ако се отселам од станот во кој сè уште живеам со поранешниот сопруг ќе го изгубам правото на дел од станот?

Бракот е разведен во декември 2014 година. Станот во кој живееме е се уште на негово име, а е купен во брак. Кога го купивме станот јас не бев вработена само тој беше вработен. Сè уште не сум побарала поделба на имотот...

08 февруари 2018 0

Како да си го остварам правото на исплата на платите што работодавачот ми ги должи?

Дванаесет вработени од еден угостителски објект во Скопје за април и мај не земавме плата. Како што сме сите со обврски бев принудени да си одиме и да побараме друго работно место. Бевме и во општина Центар и до Министерство за труд и социјална политика, но ништо...