Oдговараме на прашања од граѓаните, истражуваме и информираме за теми од јавен интерес

Прашања и одговори

Исечени шест дрва на Рузвелтова без дозвола

На неработен ден, за време на продолжен викенд, фирма ангажирана од Општина Центар без дозвола откорнала шест дрва на улицата Рузвелтова, додека подготвувала терен за асфалтирање на помала уличка...

Исечени шест дрва на Рузвелтова без дозвола

И по триесет години од осамостојувањето „Дрисла“ е единствената депонија во Македонија којашто исполнува минимални стандарди за одлагање отпад...

Управувањето со отпад научна фантастика за Македонија

И по триесет години од осамостојувањето „Дрисла“ е единствената депонија во Македонија којашто исполнува минимални стандарди за одлагање отпад...

Нѝ треба освестување за бариерите кон децата со посебни потреби

Детството е период на учење и обликување на најмалите коишто треба да пораснат во достојни членови на општеството. Но, практиката покажува дека за некои деца овој процес е отежнат бидејќи нема соодветни услови за нивниот развој....

Живеат во исчекување на вест за најблиските

Јалдас Ибрахими го нема видено синот од 19 март 2010 година. Тој кобен петок, Митат се вратил од училиште, ја зел топката и излегол да си игра со другарчињата. Оттогаш му се губи трагата. Нејзиното семејство живее во надеж дека нивното чедо некогаш м...

Прашања и одговори

Дали ми следува 13-та плата со 150 часови прекувремена работа?

Одговара Љуљзим Фаризи од Државниот инспекторат за труд

Дали треба Водовод да ме обештети ако ми се расипе чешмата поради чести прекини во водоснабдувањето?

Ми се расипа чешмата, бидејќи имаше чести прекини во водоснабдувањето и во водата имаше камчиња и талог

Што се случува откако ќе се пријави семејно насилство?

Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи

Каде да се обратиме ако не сакаат да го заменат производот кој го доставија со погрешни димензии?

Преку интернет нарачавме мебел. Прво доцнеше, а потоа стигна со погрешни димензии

Колку се наплаќа прегледот кај матичен гинеколог за осигуреничките на товар на ФЗОРСМ?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување

Како се одвива исплатата за боледување на пациентите болни од Ковид-19?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување

Зошто доцнат парите за породилно отсуство?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување

Кога може да се отвори породилното отсуство кај матичниот лекар?

Одговараат од Фондот за здравствено осигурување

Што е надлежност на Државниот инспекторат за животна средина, а што на локалните инспектори?