fbpx

Работнички права

На колку денови пред одмор може да се даде отказ?

Конкретно ме интересира дали можам да дадам отказ два дена пред годишниот одмор...

На колку денови пред одмор може да се даде отказ?

Конкретно ме интересира дали можам да дадам отказ два дена пред годишниот одмор...

Колку паузи следуваат во работното време од 8 часа?

...

Дали мора да сум вработен повеќе од една година за да имам право на 13 плата од фирамата?

...

Како да си го остварам правото на исплата на платите што работодавачот ми ги должи?

Дванаесет вработени од еден угостителски објект во Скопје за април и мај не земавме плата. Како што сме сите со обврски бев принудени да си одиме и да побараме друго работно место. Бевме и во општина Центар и до Министерство за труд и социјална политика, но ништо...

Дали работодавачот е должен како додаток на основната плата да исплати и додаток на работен стаж од о,5% и дали тоа е регулирано со закон?

...

Дали бројот на денови за одмор зависи од работниот стаж?

...

Дали следува паричен надомест од Агенција за вработување ако те отпуштат?

...

Тагови

27 ноември 2017

Каде да се обратам ако работодавецот одбива да ме одјави откако најавив дека не го продолжувам договорот?

Договорот за вработување од 3 месеци ми истече на 11.07.2017. Однапред најавив дека не го продолжувам договорот и без договор за вработување фактички 2 недели намерно не сака да ме одјави од АВРМ со секакви изговори дека има проблеми со токенот за денес да ми каже дека ќе ме одјави кога тој сака...

27 ноември 2017

Дали вработените во Македонски шуми треба да земаат иста плата како другите државни службеници или пак се зависни од остварувањето на производството?

Вработена сум во Македонски шуми како референт за план, анализа и инвестиции и развој. Од пред некоја година сме државни службеници каде на крајот на годината и не оценуваат...

10 ноември 2017

Дали по отказот ми следува К-15 за годинава и дали треба веднаш да ми биде исплатено со последната плата?

Работев во приватна фирма повеќе од 8 години заклучно со 2017 година и знам дека ми следува К-15 за годинава. Но од 01.11.2017 година спогодбено дадов отказ. Денес земав последна плата...