fbpx

На прашањето на Кристина Павловски од гимназијата „Орце Николов“ од Скопје, одговара заменичката министерка за образование и наука Елизабета Наумовска.
Повеќе

Матеа Несторова од велешката гимназија „Кочо Рацин“ прашува дали во услов на онлајн настава учениците ќе можат да си ја поправат оценката и како ќе се изведе тоа. Одговара заменичката министерка за...
Повеќе

Заменичката министерка за образование и наука Елизабета Наумовска ги најавува плановите за новите онлајн платформи на ученичката Ева Стојчевска од гимназијата „Никола Карев“ во Скопје.
Повеќе

Група средношколци имаат дилеми околу приемните испити на факултетите, поправањето оценки, одложените екскурзии, патувањата... Редакцијата на „Само прашај“ им ги постави нивните прашања на МОН и на...
Повеќе

Поднесов барање за легализација во периодот кога легализацијата беше едно евро за квадрат сега добив решение во кое треба да платам целосна цена. Зошто во мојот случај не важи законот? Одговара...
Повеќе

Имам неискористени слободни денови, кои сакам да ги искористам. Дали доколку ми е потребен ден од одмор, а не ми одобри фирмата во која работам има некој закон со кој ќе можам да се заштитам и да го...
Повеќе

Вработена сум во кривичниот суд ОСС1 и се работи за исплата на степен на кариера. А кој што законски треба да ни го дадат како износ од 5% на плата што значи на мене и на некои колешки кои бевме...
Повеќе

Доколку фирмата престане со работа, а ви остануваат 10 дена неискористен одмор за кои имате потврда, а договорот на определено време воедно ви истекува дали и која институција треба да исплати...
Повеќе

Прашувам за вработени во јавна администрација и наставници. Одговара Златко Стојановски од Државниот инспекторат за труд
Повеќе

Дали на сите вработени треба да им се исплати ист износ на регрес или може на некои да им се исплати минималниот износ, а на други повеќе? Ако треба да се исплати ист износ на регрес за сите...
Повеќе

Пред 2 недели се поплавивме, верувам проблемот е во неисчистен олук. Дали поправката на олукот е на товар на целиот влез како тековно одржување или трошоците само нашиот стан треба да ги...
Повеќе

Веќе три месеци откако добив записник, но без никаква промена во работните позиции. Дали записникот е конечно решение за да постапи една установа каде што се констатирани неправилности во врска со...
Повеќе

На Водовод им пукна цевка во мојот двор и ми направија штета со механизацијата додека ја санираа. Одговара Линдита Шакири од ЈП Водовод и канализација
Повеќе

Преку „Мотив плус агенција“ работиме 15 месеци.  Трета смена и празници не ни се плаќаат. Сега и К-15 не ни исплатија. Каде да се обратиме? Одговара Златко Стојановски од Државниот инспекторат...
Повеќе

Јас како физичко лице извршив една работа во едно училиште за која треба да бидам исплатен за извршена услуга дали е можно сега училиштето да ме исплати, или треба да најдам фирма на која треба да...
Повеќе

Ме интересира во фирма каде за празници се работи и нормално се плаќа работникот за тој ден (празник), а не како за празник дали на работникот му следува слободен ден?  Одговара Златко...
Повеќе

Дали на работникот му следува отпремнина кога оди во пензија ако фирма е во стечај, но истата има прилив од објектите кои ги изнајмува? Одговара Мирјанка Алексевска од Министерството за труд и...
Повеќе

Дали прочистувачите на воздух навистина помагаат во прочистување на воздухот или е тоа само реклама? Одговара Ели Пешева од О2 Коалицијата за чист воздух
Повеќе

На породилно боледување сум, но барањето ми е одбиено затоа што фирмата нема платено пензиско и здравствено осигурување за неколку месеци. Има ли некој закон за фирмите што не ги подмируваат своите...
Повеќе

Фирмата „Секјуриком“ не прогласи за технолошки вишок и ни даде решенија за отказ според кои требаше да ни исплатат испратнина, но сѐ уште не ни исплатиле.. Дознавме дека всушност требало да не...
Повеќе

Како и кој има право да менува закон? Дали има начин на кој граѓаните може да се вклучат во процесот? Одговара Наташа Петковска од Хелсиншкиот комитет за човекови права
Повеќе

Имам овластување од градоначалникот за легализација на објекти на територијата на Општината од 2011 година. Дали овие овластувања продолжуваат да важат иако има промена на градоначалникот? Одговара...
Повеќе

Имам 12 години работен стаж со завршено средно образование од 3 степен, а минатата година земав диплома за завршено четиригодишно средно образование. Дали можам да аплицирам на оглас за...
Повеќе

Мојата плата се пресметува по коефициент помножен со најниската плата во организацијата. Најниската плата се смета како 1. Бидејќи најниската плата се покачи дали по автоматизам и по закон би...
Повеќе

И дали од завод ќе ми даваат пари до пензија и по која ставка? Имам 62 години и сакам да одам технолошки вишок. Имам 34 години стаж. Одговара Виолета Стојановиќ од Агенцијата за вработување
Повеќе

Дали сум обврзан да плаќам домарина во зграда доколку не ми стигнува сметка за одржување на зградата? Одговара Маја Атанасова од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Европската Унија инсистира да ги реши балканските спорови токму сега заради економското влијание во Западниот Балкан на држави кои претендираат да станат регионални или светски играчи, контролата...
Повеќе

Дали во Македонија се создава фама на фаталност за забрзано спроведување на Договорот со Грција или ЕУ ни е неопходна бидејќи политичките елити немаат капацитет сами да ги спроведат реформите?...
Повеќе

Малцинскиот акционер 16 години нема добиено ни денар зошто мнозинскиот акционер работи со загуба. Целиот имот го распродаваат, а нема информации каде се вложуваат парите од продажбата. Дали може да...
Повеќе

Дали се исплаќаат дневници за службено патување во Македонија за вработени во државните институции? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Дали јас како граѓанин можам да поднесам приговор до Агенцијата за електронски комуникации? Одговара Горан Лазаров од Евротинк – Центар за европски стратегии
Повеќе

Јас работам во текстилна фабрика веќе 12 години на неопределено работно време Треба ли да ми исплати плати, одмор да добијам итн? Одговара Игор Јадровски од Хелсиншкиот комитет за човекови права
Повеќе

Дали градежните работници покрај основното осигурување кое го покрива Фондот за здравствено осигурување треба да имаат осигурување и во осигурителните компании? Одговара Игор Јадровски од...
Повеќе

Се обратив до надлежната институција неколку пати, но не добив одговор. Одговара Весна Гарванлиева Андонова од Центарот за економски анализи (ЦЕА)
Повеќе

Јас сум од Куманово, дипломиран електроинженер. Вработен сум со договор од една година, којшто завршува на 30 септември. Ми понудија нов договор од една година за работа во Тетово (околу 90...
Повеќе

Поднесов документи за пензија во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и ми рекоа дека решението ќе ми стигне на домашна адреса, меѓутоа се уште ми нема стигнато. Законски за колку време треба...
Повеќе

Дали наградата за остварен стаж во иста фирма е регулирана со закон или зависи од фирмата? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Зошто жртвите на сексуално вознемирување не ги пријавуваат случаите? Одговара Наташа Димитровска од Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство
Повеќе

Мојата ќерка имаше сообраќајна несреќа во јуни. Се лизна на уље на улица кај Mr.Bricolage со мотор и се повреди, а го оштети и моторот. На местото беше повикана брза помош и полиција, но и ден денес...
Повеќе

Каква е постапката за добивање адвокат по службена должност ако барателот веќе е во притвор? Одговара Иван Менкиноски oд Хелсиншкиот комитет за човекови права
Повеќе

Дали може извршител што презел дело за извршување од пензиониран колега да наплаќа извршни трошоци? Одговара Теодора Ќосева од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Јас покренав петиција за потписи за имплементација и подобрување на законите за домашни и бездомни животни, па ме интересира колку потписи ми се потребни. Одговара Ивана Петковска од Коалицијата...
Повеќе

Зошто токму жените се најчести жртви на семејно насилство и сексуално вознемирување? Одговара Наташа Димитровска од Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство
Повеќе

Колку институциите во Македонија се моќни да ја оттргнат потенцијалната жртва или веќе жртвите кои се соочиле со насилство од своите брачни партнери? Одговара Наташа Димитровска од Националната...
Повеќе

Дали мора да сум вработен повеќе од една година за да имам право на 13 плата од фирамата? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Дали на лицата кои земаат социјална помош им следува и детски додаток за нивните деца? Одговара Ивана Петковска од Коалицијата Сите за правично судење
Повеќе

Мајка ми има околу 10 години работен стаж. Сега има 69 години, а не може да земе никаков надоместок за пензија иако и е плаќан пензиски стаж. Дали има некаква законска можност да добие некој...
Повеќе

Купив наочари од оптика од Велес и за неполн месец стаклата појавија некоја промена на боја. Ги однесов да ги рекламирам и ми ги земаа да ги сервисираат и за 15 дена ми ги вратија сервисирани. Кои...
Повеќе

Бракот е разведен во декември 2014 година. Станот во кој живееме е се уште на негово име, а е купен во брак. Кога го купивме станот јас не бев вработена само тој беше вработен. Сè уште не сум...
Повеќе

Дванаесет вработени од еден угостителски објект во Скопје за април и мај не земавме плата. Како што сме сите со обврски бев принудени да си одиме и да побараме друго работно место. Бевме и во...
Повеќе

Може ли скриншот да послужи како доказ на суд доколку некој јавно на Фејсбук група прозвал некој друг со име и презиме и го навредувал пред повеќе членови на групата? Одговара Ивана Петковска од...
Повеќе

Дали работодавачот е должен како додаток на основната плата да исплати и додаток на работен стаж од о,5% и дали тоа е регулирано со закон?Одговара Анита Цоневска од КХАМ Делчево
Повеќе

Последниот спрат цел прокиснува, потребно е да се собере поголема сума на пари за да се стави покрив. Одговара Лина Несторовска од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Дали во Македонија може да се заштити сопствена идеја нa одреден бизнис план? И која е постапката и како и каде би се спровела? Одговара Бојана Божиновска од Македонското здружение на млади...
Повеќе

Хиперактивно детенце го отпишаа од училиште и сега мора да оди во специјално училиште кое е оддалечено 30км. Во одделението каде што е сместено има само 3 дечиња со церебрална парализа. Одговара...
Повеќе

Дали шумската полиција има надлежност да казнува за исечени родни дрва во дворно и земјоделско земјиште односно на приватен посед? Одговара Кирил Пржо Арсовски
Повеќе

Колку време треба да работиш во фирма за кога ќе те одјават да ти следува паричен надомест од завод? Одговара Милан Живковиќ од Фондација Фридрих Еберт – Скопје (ФЕС)
Повеќе

Договорот за вработување од 3 месеци ми истече на 11.07.2017. Однапред најавив дека не го продолжувам договорот и без договор за вработување фактички 2 недели намерно не сака да ме одјави од АВРМ со...
Повеќе

Вработена сум во Македонски шуми како референт за план, анализа и инвестиции и развој. Од пред некоја година сме државни службеници каде на крајот на годината и не оценуваат. Прашањето ми е дали...
Повеќе

Колкав е периодот за застарување на дело односно колку години треба да е стар долгот за да застари?Одговара Бојана Георгиевска Марковска, адвокат
Повеќе

Дали Водовод има право да го прекине снабдувањето со вода додека не се платат сметките кај извршител?Изваден е водомерот без присуство на сопственикот.Одговара Иван Менкиноски oд Хелсиншкиот комитет...
Повеќе

Дали ако се прифатат геј браковите ќе значи и автоматски можност за посвојување деца?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Работев во приватна фирма повеќе од 8 години заклучно со 2017 година и знам дека ми следува К-15 за годинава. Но од 01.11.2017 година спогодбено дадов отказ. Денес земав последна плата. Дали треба...
Повеќе

Каква е законската постапка за регулирање односно пријавување на странски државјанин во македонска фирма?Одговара Анита Цоневска од КХАМ Делчево
Повеќе

Кај претходниот работодавач ми останаа неискористени 11 дена од одморот. Пред да заминам од правната служба ми рекоа дека тие денови можам да ги искористам кај новиот работодавач и ми дадоа документ...
Повеќе

Немам увид по кој основ имотот е оставен само на братот, а двајцата родители се починати.Одговара Светлана Ќосева од Македонското здружение на млади правници.
Повеќе

Во случајов прашувам за преминот на подвозникот во Н. Железара. Имено и двата премини заедно со скалите и самиот подвозник се во ужасно запуштена состојба која се граничи со хорор филмовите,...
Повеќе

Дали може невладина организација да ги користи приходите остварени од профитни активности за реализирање на непрофитни активности и дали даночно ќе бидат признаени?Одговара Павле Гацов од агенцијата...
Повеќе

Дали на студентка која во текот на студирањето станала мајка и сака да го продолжи студирањето и следуваат одредени погодности и кои?Одговара Димитар Низамовски од Младинскиот образовен форум (МОФ)
Повеќе

Во нашата зграда на приземје деловен простор имаат една банка и Централен регистар. За пристап на инвалидни лица изградени се патеки со кои целосно се затвори просторот за целосна употреба и за...
Повеќе

Како може да наплатам заостанат долг за издршка на дете ако родителот е во Германија? Одговара Елена Георгиевска од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Дали општината има право да ни наплаќа двоен износ на данок за една единица имот ако повремено живееме во странство?Многу лица кои повремено живееме во странство, а имаме само една единица имот и...
Повеќе

Имам поднесено во општина приговор за незадоволство од моја страна за обештетувањето од ланската поплава. Можеби во април е поднесено барањето и до ден денес немам одговор. Законски за колку време...
Повеќе

Зошто токму во овој момент толку агресивно се настапи за решавање на правата на ЛГБТИ заедницата?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните...
Повеќе

Дали директор на основно училиште го следува работно место после истекот на мандатот за директор?Во случајот назначен е директор по јавен оглас од друго училиште, во меѓувреме е примен наставник кој...
Повеќе

Живеам во Прилеп и сум државјанин на Р. Македонија. Претходно живеев во Србија и таму имам работен стаж од 15 години. Дали тој стаж може да го префрлам во Македонија?Одговара Оливер Митев од...
Повеќе

Сопругот ми почина пред 19 години. Имам две полнолетни деца кои ја земаа неговата пензија додека се школуваа. Пред неколку години јас останав без работа и прашав во пензиско во Велес дали ми следува...
Повеќе

Имав заостанат неплатен долг спрема банка така што ми ја блокираа сметката. Преку извршител се направи договор кога ќе ми стигнат средства на сметката да ми земаат една третина за долгот и така на...
Повеќе

 Жирант сум на кредитобарател. Го отплатив кредитот и уште не ми ги дава парите. Има ли надлежна институција за овој проблем? Одговара Елена Георгиевска од Македонското здружение на млади...
Повеќе

Дали може непрофитните субјекти да не плаќаат данок на добивка за проектните активности кои се спроведуваат во согласност со Законот за здруженија на граѓани и фондации?Одговара Павле Гацов од...
Повеќе

Дали лице кое не е сопственик на стан во зградата има правен основ да го приватизира земјиштето?Ова ќе оди како објаснување: Живеам во станбена зграда и при еден собир со станарите одлучивме да го...
Повеќе

Дали има право извршител да блокира сметка на лице со шизофренија кое месечно прима минимална сума за нега?Блокирани се средствата од страна на извршител за неподмирен долг за вода од 2006 година....
Повеќе

Дали во Македонија се создадени услови за донесување закон за истополови бракови?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Дали честите дебати во медиумите може да влијаат за промена на ставот за ЛГБТ заедницата?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Пред 2 години имав мозочен удар и ми беа одземени левата рака и нога. Ногата ми е добра, а раката не е функционална. Бев на инвалидска комисија и констатираа дека сум 50% неспособен и ме вратија на...
Повеќе

Можат ли непрофитните субјекти да користат право на намалување на даночната основа со реинвестирање на вишокот на приходи остварени од профитна дејност?Одговара Павле Гацов од агенцијата Про Агенс
Повеќе

Дали постои законска можност да се премине од инвалидска во редовна пензија по исполнување на соодветната возраст доколку е поповолно за пензионерот?Одговара Оливер Митев од Центарот за правни...
Повеќе

Чекам да почне извршување на враќање на долг. Извршителот има дадено налог, меѓутоа лицето од кое треба да си ги вратам парите веќе исплаќа долг по налог на друг извршител.Одговара Светлана Ќосева...
Повеќе

Дали треба да се плаќа данок на имот ако на имотниот лист сме назначени како корисник, а сопственик е Република Македонија?Одговара Светлана Ќосева од Македонското здружение на млади правници.
Повеќе

Имам поднесено тужба до Врховен суд за да се изјасни по предмет за судење во неразумен рок. Поминаа 16 месеци уште немам добиено никаков одговор иако неколку пати сум се обратил до Врховниот суд, а...
Повеќе

Во работен однос бев 5 години, се породив во месец август и примав надокнада до ноември. Потоа надоместокот е прекинат. Одговара Сибел Амет oд Хелсиншкиот комитет за човекови права.
Повеќе

Јас сум телесен инвалид со ампутирана десна нога и имам направено 15 операции. Бев вработена и земав кредит, сега земам само мобилност и банката ме даде на извршител, кој одреди да плаќам 3500...
Повеќе

Одговара Димитар Низамовски од Младинскиот образовен форум. Одговара Димитар Низамовски од Младинскиот образовен форум. Одговара Димитар Низамовски од Младинскиот образовен форум.
Повеќе

Дали општината е во право кога ме задолжи да плаќам данок за недвижност откако на подарок добив куќа во состојба на карабина, а за која родителите повеќе од 15 години не плаќале данок? Од општината...
Повеќе

Дали банките се должни и имаат обврска според законите во Република Македонија и според меѓународните закони за банкарство да ги известат директните наследници за штедните влогови на нивните...
Повеќе

Каде да се обратам кога надлежните во општината не преземаат ништо по пријава во општинскиот градежен инспекторат за дивоградба која навлегува во приватен имот непрописно и без дозвола од...
Повеќе

Што да правам кога Катастарот не ми спроведува оставинска постапка поради грешка во името на мајката во изводот за родени и притоа ме препраќаат во Матичното, од каде, пак, велат дека нема основ да...
Повеќе

Дали ако едно од децата има направено договор за доживотна издршка без знаење на другите деца на покојникот, тој договор може да се раскине? Одговара Јована Јовановска oд Хелсиншкиот комитет за...
Повеќе

За колку време Врховниот суд решава по жалба на одлука на апелационен суд и каков може да биде исходот откако го добив спорот против фирмата на првостепен и, по нејзината жалба, и на апелационен...
Повеќе

Каква е постапката за поделба на семеен имот на сопственик кој не е во состојба тоа сам да го направи заради здравствени причини (неподвижен и неконтактибилен)? Одговара Гоце Коцевски од...
Повеќе

Што може да се направи кога ЕВН во имот во приватна сопственост сака да постави или има поставено електричен столб или далековод без согласност на сопственикот? Одговара Гоце Коцевски од...
Повеќе

Не ми се јасно како се блокираат сметки од извршител кога законски смее да се одбие само 1/3 од примањата? Одговара Гоце Коцевски од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Катастарот не ми издава имотен лист за станбен простор во моја сопственост, поради немање геодетски елаборат. И покрај правото бесплатно да ми се изработи елаборат, на моето барање од Катастарот ме...
Повеќе

Зошто најсиромашните граѓани во Македонија ги трошат своите тешко заработени пари неодговорно на неегзистенцијални трошоци (цигари, алкохол,обложувалници или казина)? Одговара Билјана Дуковска од...
Повеќе